Srpski genijalci „pokorili“ ruski Lomonosov

© Foto : Sputnjiku ustupio Dušan SladićSrpski đaci koji su osvojili medalje na ruskoj olimpijadi sa vođom tima
Srpski đaci koji su osvojili medalje na ruskoj olimpijadi sa vođom tima - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
Četvorica srpskih genijalaca ostvarili su veliki uspeh osvojivši tri srebrne i jednu bronzanu medalju na 55. Međunarodnoj mendeljejevskoj hemijskoj olimpijadi, koju je organizovao Departman za hemiju moskovskog državnog univerziteta Lomonosov. Teški zadaci napisani na stranom jeziku nisu im bili dorasli – kući su doneli isti broj medalja kao i Kina.
Na takmičenju je učestvovalo 145 takmičara iz 28 zemalja, a zbog panedmije virusa korona održano je putem interneta, od 20. do 26. aprila. Srebrne medalje su osvojili Lazar Savić, đak četvrtog razreda Matematičke gimnazije iz Beograda, Dimitrije Gligorovski, đak trećeg razreda Matematičke gimnazije i Vasilije Pantelić, đak četvrtog razreda Četrnaeste beogradske gimnazije, dok je Ognjen Aleksić, đak četvrtog razreda Devete beogradske gimnazije, osvojio bronzanu medalju.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dušan SladićSrpski genijalci osvojili tri srebrne i jednu bronzanu medalju na ruskoj hemijskoj olimpijadi
Srpski genijalci osvojili tri srebrne i jednu bronzanu medalju na ruskoj hemijskoj olimpijadi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Srpski genijalci osvojili tri srebrne i jednu bronzanu medalju na ruskoj hemijskoj olimpijadi

Srpski genijalci briljirali na ruskoj olimpijadi

Učenici su radili dva teorijska testa, dva dana zaredom, oba u trajanju od po pet sati, na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Kako kažu, zadaci nisu bili laki, ali su zadovoljni svojim uspesima.
„Bio sam na olimpijadi i ranije, ali nije bila ovoliko teška i zahtevna. Svakako, jedno jako lepo iskustvo koje ću dugo pamtiti. S obzirom na to da smo relativno kasno dobili poziv za ovo takmičenje i da su pripreme bile vrlo intenzivne tih nedelju dana pred nadmetanje, ja sam izuzetno zadovoljan uspehom. Čak ni ovoliko nisam očekivao, tako da sam prezadovoljan“, priča Lazar Savić za Sputnjik.
Vasiliju Panteliću je ovo druga Mendeljejevska olimpijada:
„Mislim da je nivo težine zadataka generalno dosta visok, pošto iz hemije postoje Mendeljejevska i Međunarodna hemijska olimpijada, obe internacionalne, a zadaci su na ovoj bili za nijansu teži. Veoma sam zadovoljan. U odnosu na prošlu godinu je mnogo bolje“.
S druge strane, Dimitriju Gligorovskom je takmičenje bilo naporno zbog toga što ranije nije učestvovao u nadmetanju koje traje dva dana i zato što su, kako kaže, pripreme bile iscrpljujuće.
„Bilo je teško da se naviknem na te uslove, ali prvog dana sam prošao kroz tu barijeru. Drugi dan je već bio lakši. Ja sam prezadovoljan. Rekao bih da uvek može bolje, ali za prvi put je uspeh super“, kaže Dimitrije.
Otežavajuće okolnosti za učenike bile su i to što su morali da se pripreme za rađenje testova preko inerneta u prostoriji koja je pod kamerama i to što su testovi bili napisani na engleskom ili ruskom jeziku. Ipak, smeli su da koriste „Gugl prevodioca“ kako bi ih preveli.
„Dan pre takmičenja imali smo tehničku probu s njima da bismo videli da li su sve kamere dobro nameštene. Svako od nas je imao svoju kameru i bila je jedna koja snima celu prostoriju u kojoj smo bili. Na kraju smo skenirali i slali svoje radove, ali i to je bilo okej. Bilo je zahtevno, teško, ali snašli smo se svi i dobro smo prošli“, predočava Ognjen Aleksić.
© Foto : Sputnjiku ustupio Vasilije PantelićĐaci sa vođom ekipe dr Nikom Radulovićem, profesorom Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu
Đaci sa vođom ekipe dr Nikom Radulovićem, profesorom Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Đaci sa vođom ekipe dr Nikom Radulovićem, profesorom Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu
Profseor Hemijskog fakulteta u Beogradu Dušan Sladić, koji je učestvovao u pripremi učenika za Mendeljejevsku olimpijadu, kaže da je vrlo zadovoljan uspesima đaka, pogotovo zbog toga što je ovo tek drugi put da su srpski učenici učestvovali na tom takmičenju, za koje takođe smatra da je možda čak i teže od Međunarodne hemijske olimpijade.
„Mislim da su postigli jako dobar uspeh zato što praktično sve zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i izvestan broj istočnoevropskih i azijskih zemalja učestvuju, a one jako mnogo drže do takmičenja i postižu velike uspehe na njima. U tom kontekstu, procenjujem da smo postigli izuzetan uspeh. Naši đaci su osvojili isti broj medalja kao Kina, koja je izuzetno uspešna na međunarodnim olimpijadama“, ističe Sladić.

Pandemija osujetila put u Moskvu

Iako su zadovoljni svojim uspesima, učenicima je žao što ove godine zbog pandemije korona virusa nisu mogli da otputuju u Moskvu, da se druže sa ruskim vršnjacima i steknu nova iskustva.
„Nisam imao šansu da otputujem i družim se sa drugarima, upoznam nove ljude i vidim novi grad. S druge strane, prijalo mi je to što sam bio kod kuće, spavao sam u svom krevetu, pa sam bio opušteniji kad sam se pripremao za Olimpijadu“, priča nam Dimitrije.
S njim se slaže Lazar, koji dodaje:
„To me nije sprečilo da osetim kako izgleda čitavo ovo iskustvo. Takva komunikacija s ljudima iz Rusije svakako ostavlja utisak internacionalnosti. Ipak, osećaj nije isti kao kada se otuptuje“.
Svi đaci su se i ranije nadmetali na različitim međunarodnim ili domaćim takmičenjima i osvajali nagrade iz raznih predmeta, poput hemije, geografije, fizike, matematike, engleskog jezika...
Oni su već počeli da se pripremaju za naredne poduhvate. Prvi je republičko takmičenje iz hemije koje se održava u maju. Nadaju se da će na tom nadmetanju uspeti da se plasiraju na Srpsku hemijsku olimpijadu, a potom i na Međunarodnu u julu.
Inače, Međunarodna mendeljejevska hemijska olimpijada prestižno je međunarodno takmičenje iz hemije koje već više od pola veka okuplja srednjoškolce iz različitih država, pružajući im mogućnost da primene stečeno znanje u rešavanju složenih teorijskih i praktičnih problema.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala