Patrijarh Kiril služi Vaskršnju liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi /video/

© Sputnik / Sergey PyatakovPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril tokom službe uoči Cvetne nedelje u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril tokom službe uoči Cvetne nedelje u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služi Vaskršnju liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.
Prethodno je u glavni grad Rusije specijalnim avionom iz Izraela stigao Blagodatni oganj.
Pre početka liturgije, kojoj prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin, kao i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, patrijarh se u direktnom prenosu obratio vernicima i poželeo im srećan Uskrs.
„Draga braćo i sestre, srdačno vam želim srećan Uskrs i želim da vam poručim: `Hristos Voskrese`“, rekao je patrijarh.
Kako je naveo, ovogodišnji Uskrs je nesvakidašnji praznik jer se događa u vreme pandemije za koju se „nadamo da će proći mirno i da će nas naučiti nečemu, a nakon toga napustiti nas zauvek“.
Govoreći o tome čemu nas sve pandemija može naučiti, ruski patrijarh je rekao da je to pre svega „fragilnost ljudskog bića i odgovornost“.
„Na prvi pogled male stvari poput nebriga o higijeni mogu nam naneti neprevaziđenu štetu. Zapravo u životu ne postoje male stvari. Sve je važno i sve zavisi od odluka koje donosimo svakodnevno“, kazao je on.
Patrijarh Moskovski i cele Rusije rekao je i da je važna lekcija koju nas je naučila pandemija - koliko je bitna živa komunikacija ljudi, a ne virtuelna.
„Postali smo previše nadmeni okruživši se gedžetima, monitorima, uvereni da smo na taj način poboljšali kvalitet naših života. Međutim, pandemija je pokazala da je to pogrešno“, dodao je.
Kazao je i da epidemiološka ograničenja nisu sprečile ljude da pomažu i podržavaju svoje bližnje, slabije od sebe i one kojima je pomoć zaista potrebna.
Pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs 2. maja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala