„Duboko cenimo podršku Rusije“: Vakcina „Sputnjik Ve“ stigla u Indiju /video/

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaTransport vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Transport vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
Prva partija ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) isporučena je u indijski grad Hajderabad gde se nalazi sedište indijske kompanije „Dr. Reddy's Laboratories Ltd“, javlja naš dopisnik.
Vest je potvrđena i na zvaničnom nalogu ruske vakcine na Tviteru.
​Ističe se da je vakcina stigla u zemlju „istog dana kada je Indija započela masovnu vakcinaciju protiv virusa korona, koja će biti usmerena na sve odrasle stanovnike u zemlji“.
Ranije je generalni kontrolor lekova Indije – regulator u sferi medicinskih lekova izdao dozvolu kompaniji „Dr. Reddy's Laboratories Ltd“ za uvoz ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Indiju, kao i za njenu hitnu upotrebu.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Indije Arindam Bagči je tim povodom rekao da Indija duboko ceni podršku Rusije.
„Ovo je prva partija... Duboko cenimo podršku našeg starog prijatelja Rusije. Više od deset godina posebnog i privilegovanog strateškog partnerstva“, napisao je Bagči na Tviteru.
On je istakao da će ruska vakcina biti uvrštena u indijski arsenal za borbu protiv pandemije virusa korona.
„Ova treća opcija će povećati naše mogućnosti za vakcinaciju i ubrzaće našu kampanju vakcinacije“, dodao je portparol.
Istovremeno, list „Philippine Daily Inquirer“, pozivajući se na pomoćnika predsednika zemlje Roberta Bordžea, javlja da je prva partija ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) stigla i na Filipine. Kako se navodi, vakcina je dopremljena avionom kompanije „Katar ervejs“ na aerodrom u Manilu.
Podsetimo, zdravstveni sistem u Indiji je bukvalno na kolenima pred pandemijom kovida 19. U toj zemlji već šest dana za redom broj novozaraženih veći je od 300.000, nedostaju kreveti, kiseonik. Danas je Indija postala prva država koja je prijavila više od 400.000 novih slučajeva korona virusa u jednom danu. U poslednja 24 časa zvanično je zabeleženo 3.523 preminulih, ali smatra se da je broj daleko veći jer mnogi smrtni slučajevi ne bivaju prijavljeni, preneo je Bi-bi-si.
U Indiji 1. maja počinje vakcinacija ljudi starijih od 18 godina i trebalo bi da obuhvati 840 miliona ljudi. U cilju proširenja programa vakcinacije indijske vlasti su izdale dozvolu saveznim državama i privatnim klinikama da samostalno kupuju vakcine protiv virusa korona.
Trenutno je u Indiji dozvoljena upotreba tri vakcine protiv virusa korona – indijske verzije „oksfordske“ vakcine kompanije „AstraZeneka“ pod nazivom „Covieshield“, indijske vakcine „Covaxin“ i ruske „Sputnjik Ve“.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala