Neobično otkriće u Poljskoj: Prvi put u istoriji otkrivena drevna egipatska mumija trudnice

Pratite nas
Poljski naučnici došlo su do neobičnog otkrića – oni su utvrdili da je mumija, koja se nalazi u Nacionalnom muzeju u Varšavi, ispod zavoja skriva telo trudnice. Naučnici tvrde da je ova mumija jedinstvena u svetu.
Tokom nedavnog istraživanja utvrđeno je da je žena bila između 26. i 28. nedelje trudnoće. Otkriće je napravljeno u okviru Varšavskog projekta mumija (Warsaw Mummy Project) i postalo je moguće korišćenjem tomografa, zahvaljujući kojem nije bilo potrebno uklanjanje zavoja.
Doktor Vojćeh Ejsmond sa Instituta za mediteranske i istočne kulture Poljske akademije nauka za Sputnjik tvrdi da je ta mumija – jedina mumija majke sa plodom u utrobi na svetu.
Kako se mumija našla u Varšavi? Ko je doneo?
– U Poljsku ju je doneo Jan Venžik Rudski koji je pre toga bio sekretar grofa Stanislava Kostke Potockog – ministra narodne prosvete i konfesija Kongresne Poljske (1815-1820) i predsednika Senata Kongresne Poljske tokom vladavine cara Aleksandra I. Vlada Kongresne Poljske platila je prevoz mumije iz Aleksandrije u Italiju morem, a zatim u Poljsku kopnom. Postoji verzija da je grof Potocki želeo da za života donese mumiju za univerzitetski kolekciju, jer je kao strastveni kolekcionar želeo da Varšavski univerzitet ima kolekciju prvoklasnih antikviteta. Može se pretpostaviti da je sam Potocki ili Ministarstvo narodne prosvete izdvojilo odgovarajući novac za putovanje Jana Venžika Rudskog kako bi doneo mumiju i druge relikvije.
Donedavno se verovalo da je pod zavojima mumije žrec Hor Džehuti. Vi tvrdite da se još u 19. veku smatralo da se u grobu nalazi ženska mumija. Kako se pojavila ta verzija?
– Može se pretpostaviti da su poklopac u boji ispod koga je bila mumija, fino vajanje lica, šareni sarkofag ukrašen cvećem mogli povezati sa ženstvenošću i da je to bio povod za takvu interpretaciju. Ne znamo odakle je potekla ta verzija, ali krajem 1920-ih pročitan je natpis na sarkofagu i na poklopcu i ispostavilo se da je sarkofag bio predviđen za žreca Hor Džehutija koji je živeo u Tebi u prvom veku pre naše ere i koji je bio poštovan u grčko-rimskom periodu kao lokalni svetac. Zato je mumija narednih decenija figurirala kao mumija muškarca. I tek je tokom naših istraživanja utvrđeno da se nesumnjivo radi o ženi.
Prema mišljenju istraživača, mumija žene bi mogla biti starija, uprkos činjenici što je dobro očuvana. To je nelogično, jer stariji pronalasci bi trebalo da budu u gorem stanju. Kako to objašnjavate?
– To je teško pitanje, jer mumija je primer veoma visokog nivoa umeća ljudi koji su balzamovali mumije. Ovde imamo posla sa tehnikom mumifikacije koja je karakteristična za raniji period. Dakle, ne možemo isključiti mogućnost da je ova mumija u prvom veku pre nove ere mogla biti ponovo uvijena u zavoje i da se našla u sarkofagu iz prvog veka pre nove ere pod nekim nepoznatim okolnostima. Znamo da su se u drevna vremena sarkofazi koristili ponovo, jer su grobovi ponekad pljačkani, a ukradeni sarkofazi su ponovo stupali u prodaju. Štaviše, u 18-19. veku pljačkaši grobnica su ponekad izvlačili mumije iz sarkofaga, pljačkali ih i zatim vraćali nazad, ali ne obavezno u sarkofage u kojima su bile pre toga.  
Stvara se utisak da ta nedavna otkrića povlače za sobom još više misterija...
– Baš zbog toga i zovemo ovu mumiju „tajanstvena dama“, jer ona čuva mnoštvo tajni. Zanimljivo je njeno poreklo, jer kako je pisao Venžik Rudski u svojim pismima, on je pronašao mumiju, ili preciznije - „izvukao iz carskih grobnica“ u Tebi. U to vreme se tako zvala Dolina kraljeva. Da li su zaista mumiju tu pronašli među drugim carskim grobnicama, to ne možemo reći. Ta informacija se mogla pojaviti kako bi se podigao prestiž pronalaska kada stigne u Varšavu.
Ali sa druge strane ne možemo isključiti još jednu mogućnost – grobnice u Tebi nekada su se ponovo koristile.  
Kako se moglo desiti da su u drevnom Egiptu sahranili balzamovanu trudnicu? Zar nisu vadili unutrašnje organe prilikom mumifikacije?
– To je jedan od najzanimljivijih momenata. Ova mumija nam je otvorila oči za ranije nepoznate aspekte pogrebnih običaja – kakav je bio status budućeg deteta u drevnoj egipatskoj religiji? Da li je nerođeno dete bilo deo majke i nije imao svoju dušu i ličnost? Ili je razlog bio isključivo praktičan – u toj fazi trudnoće uklanjanje ploda bez oštećenja i bez vidljivog oštećenja tela majke je veoma komplikovana procedura, skoro nemoguća. Možda prosto nisu želeli da naruše celovitost i strukturu tela. Prilikom mumificiranja nisu uklanjani svi unutrašnji organi – samo srce, pluća, želudac i creva, jetra i mozak. Bubrezi i drugi organi su uglavnom ostajali na mestu. Uzimajući u obzir da je bio redak slučaj kada su imali posla sa mrtvom trudnicom, nisu mogli da znaju šta da  rade i prosto su ostavili sve kako jeste.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala