Na granici Tadžikistana i Kirgizije i dalje napeto

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVojnici i pripadnici policije Kirgizije u oblasti sela Kok Taš na granici sa Tadžikistanom
Vojnici i pripadnici policije Kirgizije u oblasti sela Kok Taš na granici sa Tadžikistanom  - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
Pogranična služba Kirgizije zabeležila je kretanje tadžikistanske vojne tehnike prema granici u zoni sukoba, saopštio je Sputnjiku predstavnik službe. Takođe je saopšteno da je tadžikistanska vojska otvorila vatru na kuće u kirgistanskom selu Arka.
„U 12.45 časova po lokalnom vremenu 1. maja 2021. godine situacija na kirgistansko-tadžikistanskom delu držane granice je napeta. U mestu Arka Lejlekskog rejona Betkenske oblasti tadžikistanski vojnici otvorili su vatru na stambene kuće državljana Kirgizije. Stanovnici sela su ranije evakuisani“, rekao je predstavnik pres-centra granične službe Kirgizije.
Prema njegovim rečima, pogranične jedinice Kirgizije zauzele su odbrambene položaje.
Kako je ranije saopštio izvor iz granične službe Kirgizije, do 8.30 časova po moskovskom vremenu situacija na kirgisko-tadžikistanskom delu granice je ocenjivana kao „relativno napeta“.
„Tadžikistanska strana u potpunosti je blokirala put u području Tort Kočo“, rekao je naš sagovornik.
Međutim, izvor iz Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Tadžikistana demantuje vesti o prebacivanju vojne tehnike na granicu sa Kirgizijom.
„Nema nikakvog premeštanja vojne tehnike na graničnu liniju, tehnika je poslata u baze“, rekao je naš sagovornik.
Sukob između stanovnika pograničnih rejona Kirgizije i Tadžikistana izbio je 29. aprila i prerastao je u oružani sukob graničara. Sukob je trajao više od šest sati, s obe strane je poginulo oko 40 ljudi, a više od 200 je povređeno.
Istog dana, Biškek i Dušanbe dogovorili su se o prekidu vatre i povlačenju snaga, ali su se pucnjave obnovile narednog dana. Međutim, strane su postigle konačno primirje 30. aprila. Kako je rekao gubernator pogranične Batkenske oblasti Omurbek Suvanalijev, svi tadžikistanski vojnici su napustili teritoriju Kirgizije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala