Kirgizija i Tadžikistan dogovorili potpuni prekid vatre

© Foto : Press Service of the Department of Internal Affairs of Batken oblastPripadnici MUP-a Kirgizije u prigraničnoj zoni
Pripadnici MUP-a Kirgizije u prigraničnoj zoni - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
Kirgizija i Tadžikistan dogovorili su se o potpunom prekidu vatre na granici, saopštio je šef kirgiškog Državnog komiteta za nacionalnu bezbednost Kamčibek Tašijev nakon pregovora sa tadžikistanskim kolegom Sajmuminom Jatimovom.
„Naši narodi proživljavaju teška vremena. Dogodila se tragedija za dve zemlje. Bilo nam je teško da radimo, ali smo ipak, po nalogu lidera naših zemalja, doneli odluku o potpunom prekidu vatre i povlačenju svih vojnih formacija u baze“, rekao je Tašijev, prenosi državna agencija Kabar.
Prema njegovim rečima, strane su potpisale protokol koji se sastoji od četiri tačke.
„Zahvaljujući naporima naših poštovanih suseda i našim naporima od danas nastupa mir i spokoj u našim zemljama, posebno u pograničnim rejonima“, zaključio je on.
Iz pres-centra pogranične službe Kirgizije saopšteno je da su predstavnici obe strane započeli zajednički pregled područja, odakle bi trebalo da se povuče vojska. Situacija na granici je ocenjena kao relativno stabilna.
Pored toga, kako su istakli, obnovljen je saobraćaj trasom Oš-Isfana.
Sukob između stanovnika pograničnih rejona Kirgizije i Tadžikistana izbio je 29. aprila i prerastao je u oružani sukob graničara. Sukob je trajao više od šest sati, s obe strane je poginulo oko 40 ljudi, a više od 200 je povređeno.
Istog dana, Biškek i Dušanbe dogovorili su se o prekidu vatre i povlačenju snaga, ali su se pucnjave obnovile narednog dana. Međutim, strane su postigle konačno primirje 30. aprila. Kako je rekao gubernator pogranične Batkenske oblasti Omurbek Suvanalijev, svi tadžikistanski vojnici su napustili teritoriju Kirgizije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala