Išinger: Odnosi EU i Rusije dosegli „novi najniži nivo“

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEPredsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger govori na otvaranju 51. konferencije.
Predsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Volfgang Išinger govori na otvaranju 51. konferencije. - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
Predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger smatra da su odnosi između EU i Rusije dosegli su „novi najniži nivo“ i da odgovornost za njihovo poboljšanje leži na Rusiji. Kada je reč o predloženom samitu lidera Amerike i Rusije on kaže da treba imati previsoka očekivanja, iako je sama mogućnost održavanja sastanka važan signal.
Kako kaže, ne treba gajiti iluzije, za unapređenje odnosa na relaciji Brisel-Moskva biće potrebno vreme.
„Suočavamo se sa dilemom koja se sastoji u tome da održiva bezbednosna arhitektura u Evropi može biti izgrađena samo zajedno sa Moskvom, ali u isto vreme mnogim evropskim zemljama je potrebna zaštita od Rusije“, rekao je Išinger u intervjuu za nemački list „Pasauer noje prese“.
Sankcije su potrebne kako bi se promenili ruski interesi, ali istovremeno se mora nastaviti dijalog.
Da bi došlo do zbližavanja Moskve i Brisela potrebno je da ruska strana pokaže spremnost za deeskalaciju i da promeni ponašanje. Odgovornost je na ruskoj strani, dodao je Išinger.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Lavrov: Konfrontacija Zapada i Rusije dotakla dno
Kada je reč o samitu lidera Amerike i Rusije, koji je nedavno predložio američki predsednik Džozef Bajden, Išinger kaže da ne treba imati previsoka očekivanja.
Bez obzira na to, mogućnost održavanja jednog takvog samita važan je signal da se veza između Vašingtona i Moskve, bez obzira na brojna neslaganja, ne prekida, ocenio je on.
„Očigledno je da je za rešavanje važnih pitanja neophodna saradnja sa Rusijom. Vidimo to na primeru kontrole naoružanja, po pitanju Irana ili konflikta u Siriji – bez Rusije ne možemo da napredujemo“, zaključio je Išinger.
Podsetimo američki predsednik je nedavno predložio ruskom lideru Vladimiru Putinu da se sastanu na teritoriji neke treće zemlje.
On je potom rekao i da Amerika ne želi napetost u odnosima sa Rusijom, ali da će za neke svoje postupke morati da odgovara.
Rusija je pozdravila izjavu Džozefa Bajdena o namerama da izbegne eskalaciju i sarađuje sa Rusijom, ali dela aktuelne američke administracije razilaze se sa njihovim rečima.
Kako je rekla portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, ako američka strana zaista teži dijalogu, „krajnje je vreme da se odbaci konfrontaciona retorika, preduzimanjem praktičnih koraka za ispravljanje tog nenormalnog stanja u kome se sada nalaze bilateralni odnosi krivicom SAD“.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala