Borelj: Ruske sankcije nas neće zaustaviti da kažnjavamo one koji krše ljudska prava

© AP Photo / Aris OikonomouVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.  - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da sankcije koje je Rusija uvela protiv pojedinih evropskih zvaničnika neće zaustaviti Evropsku uniju da poziva na odgovornost one koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava.
„Ruske sankcije nas neće zaustaviti da podržavamo ljudska prava, demokratiju i međunarodna prava, kao i da pozivamo na odgovornost one koji su odgovorni za njihovo kršenje“, navodi se u saopštenju.
Borelj je ujedno osudio odluku zvanične Moskve da zabrani ulazak u zemlju za osmoro građana Evrposke unije i izrazio solidarnost sa njima.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Rusija zabranjuje ulazak u zemlju za osam državljana zemalja Evropske unije i predstavnika njenih zvaničnih struktura kao odgovor na sankcije. Na ruski „crni spisak“ uvršteni su, između ostalih, i predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli, šef berlinskog tužilaštva Jorg Raupah i zamenica predsednika Evropske komisije Vera Jurova, kao i francuski poslanik Žak Mer.
Ruska strana ističe da je ta mera preduzeta kao odgovor na postupke protiv šest ruskih državljana, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju EU.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala