Amerika: Rusija i Kina imaju oružje koje može uništiti naše satelite

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Pratite nas
Rusija i Kina zajedno su napravile oružje koje je u stanju da uništi američke satelite, rekao je komandant Svemirskih snaga SAD, general-major Džon Rejmond za list „Vašington post“.
„Svemir je sfera borbenih dejstava, isto kao i vazduh, kopno i more, i to je ono što se zaista materijalizovalo u poslednjih nekoliko godina kada su Kina, koja je naša stalna pretnja, i Rusija napravile oružje koje može da onesposobi naše satelite, ili da ih uništi sa zemlje, iz svemira ili u sajber-prostoru“, rekao je Rejmond.
Prema njegovim rečima, cilj Sjedinjenih Američkih Država je da „se ne nađu u sukobu koji započne u svemiru ili koji se proširi na njega“. S tim u vezi, za SAD je važno da „spreče“ negativan razvoj događaja, jer bi svemir „trebalo da bude bezbedan za sve“.
Ranije je Rejmond tvrdio da mogućnosti, kojima raspolažu Rusija i Kina u svemiru, izazivaju zabrinutost američke strane. Tada je portparola Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva ceni saradnju sa Vašingtonom u svemiru i da se nada da ona neće postati žrtva rusofobije.
Takođe je govorio da su potrebne nove norme za regulisanje aktivnosti u prostoru oko Zemlje.
Prema njegovim rečima, postojeći međunarodni sporazumi trenutno ne regulišu pitanja u toj sferi u dovoljnoj meri. Osim zabrane za razmeštanje oružja za masovno uništavanje u svemiru, prema njegovim rečima, sada „nema drugih pravila“. Takođe je rekao da je siguran da administracija predsednika Džoa Bajdena u potpunosti podržava Svemirske snage SAD.
Svemirska komanda SAD u decembru je saopštila da Rusija testira raketu za uništavanje satelita. Slične optužbe izneli su i u aprilu prošle godine. Tada je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da Amerika na taj način pokušava da opravda svoje planove o razmeštanju oružja u svemiru.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala