Turska – 63. zemlja na svetu koja je odobrila rusku vakcinu „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPakovanje vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Pratite nas
Turska je odobrila upotrebu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u vanrednim situacijama, rekao je ministar zdravlja Turske Fahretin Kodža.
„Kao rezultat istraživanja i procene turskog Komiteta za lekove i medicinsku opremu doneta je odluka da se izda dozvola za upotrebu vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) u vanrednim situacijama. Želeo bih da to bude u korist obe zemlje. Tako će ruska vakcina biti treća koja će se upotrebljavati u našoj zemlji“, napisao je Kodža na Tviteru.

​Ruski fond za direktne investicije je potvrdio da je ruska vakcine registrovana u Turskoj.

„RFPI saopštava da je Ministarstvo zdravlja Turske registrovalo  rusku vakcinu protiv virusa korona 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). Registracija je realizovana u okviru ubrzane procedure. Turska je 63. zemlja gde je odobrena primena 'Sputnjika Ve' (Sputnik V)“, navodi se u saopštenju Fonda.

Ranije je RFPI saopštio da je sa turskom kompanijom „Viscoran Ilac“ sklopio dogovor o saradnji na proizvodnji vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u zemlji, a planirano je da se započne proizvodnja u narednih nekoliko meseci u nekoliko pogona.

Efikasnost vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto), saopštio je Ruski fond za direktne investicije i Istraživački centar „Gamaleja“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala