Tri noža u leđima Monike Seleš

© Sputnik / Valeriй Levitin / Uđi u bazu fotografijaMonika Seleš
Monika Seleš - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Pratite nas
Za dve godine 22 osvojena turnira, sedam grend slemova, suvereno prvo mesto na VTA listi... Monika Seleš je sa 19 godina vladala ženskim tenisom od početka poslednje decenije 20. veka i činilo se da njenim uspesima nema kraja.

Samopouzdanje, talenat, želja za pobedama, sve je imala „mala Mo“, ali je njen život dobio potpuno nove dimenzije 30. aprila 1993. godine.

Tog dana se na turniru u Hamburgu sastala sa Magdalenom Malejevom i jurišala je ka novom polufinalu, za šta su joj bila neophodna još dva gema.

​Dok se nije pojavio Ginter Parhe, tada 38-godišnji nezaposleni Nemac opsednut ženskim tenisom, patološki navijač Štefi Graf i čovek spreman na sve kako bi se njegova ljubimica vratila na teniski vrh.

Naoružan kuhinjskim nožem koji se koristi za okoštavanje mesa, Nemac je uleteo na teren i zadao ubod Moniki u predelu leve lopatice ramena.

Obezbeđenje ga je savladalo, uhapšen je, sudilo mu se, ali je na kraju, zbog navodnih psihičkih poremećaja, osuđen samo na uslovnu kaznu.

„Kako je moguće da je za pokušaj ubistva osuđen samo na uslovnu kaznu?“

„Optužen je za nanošenje povreda.“

„Imao je mentalne poteškoće, zbog toga je dobio nižu kaznu.“

„Bio je lud, zato je dobio lečenje umesto kazne.“

„Nemoguće… Ako neko uperi pištolj u vas i nanese vam malu povredu to onda nije pokušaj ubistva?“

„Argumenti su ludi i glupi. Svako ko pokuša da ubije nekoga je lud. Znači da bi svako trebalo da dobije uslovnu kaznu?“

​Lekari su Moniki predvideli brz povratak na teren, ali…

Činjenica da je osoba koja je pokušala da je ubije dobila samo uslovnu kaznu i da je mogla slobodno da se šeta nije joj davala mira.

„Monika je tri puta dobila nož u leđa. Jednom od Parhea, drugi put od tenisa. Govorili su da je to njen problem i želeli su da joj otmu mesto. Treći nož je bio od Nemačke. Osoba koja ju je napala nije provela nijedan dan u zatvoru“, naveo je teniski novinar Piter Bodo.

A za to vreme, Štefi Graf je ponovo preuzela primat…

„Ona je percipirana kao božanstvo, dok su Moniku gledali kao na oličenje zla. To delo nije učinio zaljubljeni navijač, to je uradio politizovani, zaluđeni fanatik. Mrzeo je Srbe, rekao je da je to uradio kako bi pomogao Štefi da se vrati na vrh i kako bi se osvetio ‘đavolskim Srbima'“, rekao je na suđenju Monikin advokat Gerhard Strate.

​Parheov zastupnik Otmar Kuri je, sa druge strane, tvrdio da je njegov štićenik „prost čovek sa limitiranim vokabularom i limitiranom inteligencijom“.

Ali izgleda dovoljnom da može da mrzi i napadne nožem, što nije bio dovoljno dobar argument za nemački sud.

Za to vreme Monika je tonula u depresiju, tenisu se vratila tek posle dve i po godine, osvojila je turnir u Kanadi, a potom u Australijan open.

Ipak, posledice napada su bile tolike da nikada nije uspela da se vrati u svoju pređašnju formu, pa je sa 53 osvojena trofeja i devet Grend slem titula zvanično otišla u penziju 2003. godine.

​► Novak je rekao „adios“ – sada će morati da se bori i protiv svoje istorije

► Zverev je i dalje protiv projekta iza koga stoje Đoković i Pike

► Da li će Đoković u Beogradu skinuti „kletvu“ koja ga prati 15 godina?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala