Sprema li se u Srbiji model: Ko ne primi vakcinu nema kaznu ali nema ni - nagradu

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaKoncert
Koncert - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Pratite nas
U svetu su već počeli da pribegavaju privilegijama za vakcinisane protiv kovida, u nadi da bi to moglo da doprinese što bržem stvaranju  kolektivnog imuniteta, ali i podizanju privrede. Ekonomska logika privilegija je nesporna, ali još postoji dilema da li one mogu da znače i uskraćivanje prava nevakcinisanima.

Na to za Sputnjik ukazuje ekonomista Ivan Nikolić koji smatra da bi privilegije sa stanovišta ekonomije bile sasvim opravdane.

U Moskvi su, na primer, ovih dana svi građani od 60 i više godina koji se vakcinišu dobili 1.000 rubalja, odnosno oko 11 evra, poklon vaučer i kupone za popust u prodavnicama, apotekama i kafeima. Em se podstiče vakcinacija i što šira zaštita stanovništva, em se na taj način utiče na rast potrošnje, što opet podstiče proizvodnju.

Ekonomska logika na strani privilegija 

U Španiji je održan koncert za 5.000 vakcinisanih ljudi. I u Velikoj Britaniji i Izraelu se dozvoljava da na razna mesta, u kafiće i restorane, mogu da idu samo vakcinisani. Upravo usluge i organizacija različitih događaja posebno trpi zbog korone pa je to bio način da im se pomogne.

Brza vozna traka za ulazak u Grčku, takođe, spada u privilegije vakcinisanih građana sa sertifikatima o tome, koja treba da podstakne vraćanje turista u tu zemlju koja je prošle godine zbog pandemije ostala bez turizma kao glavnog izvora prihoda.

© REUTERS / AMIR COHENKoncert u Tel Avivu organizovan samo za 500 vakcinisanih ljudi
Sprema li se u Srbiji model: Ko ne primi vakcinu nema kaznu ali nema ni - nagradu - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Koncert u Tel Avivu organizovan samo za 500 vakcinisanih ljudi

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je najavio da Nemačka planira da osobama vakcinisanim protiv kovida 19 omogući određene privilegije u odnosu na nevakcinisane kada je u pitanju odlazak u kupovinu ili u frizerske salone.

Možemo li i mi da uvedemo slične motivišuće mere koje su dobre za podsticanje privrednih aktivnosti.

Naš epidemiolog Branislav Tiodorović je nedavno izjavio da mu se  dopalo kako je jedan hotel na Staroj planini osmislio dodatne popuste za vakcinisane.

Trošak za privilegije manji od zatvorene ekonomije

Ovih dana su posetioci jedne od banja u blizini Beograda bili suočeni sa tim da nisu mogli da dobiju banjski tretman jer nisu bili gosti hotela, što podrazumeva da su ili vakcinisani, ili su imali negativan PCR test.

Nikolić napominje da je izvesno da sve što nam se dešava neće skoro proći i da će privreda morati da se snalazi na sve načine da bi preživela.

„Što se tiče ekonomskog aspekta, ima logike podsticati vakcinisanje i dati vakcinisanima pogodnosti čak i da to izazove neki trošak u smislu deljenja vaučera ili nečeg sličnog. To je bolje od onog troška koji izaziva lečenje i zatvorenost ekonomije kakvu smo imali u krajnjem slučaju, odnosno u nekoj najrigidnijoj varijanti“, smatra ovaj ekonomista.

On ipak napominje da je na onima koji se bave pravnom naukom da prvo kažu da li je takve mere kod nas moguće sprovesti s obzirom na naš pravni okvir koji podrazumeva jednaka prava za sve kako kasnije ne bi došlo do tužbi, pa da se sve vrati kao bumerang.

CC0 / Pixabay / I hoteli su počeli da osmišljavaju pogodnosti i popuste za vakcinisane goste.
Sprema li se u Srbiji model: Ko ne primi vakcinu nema kaznu ali nema ni - nagradu - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
I hoteli su počeli da osmišljavaju pogodnosti i popuste za vakcinisane goste.

O privilegijama za vakcinisane koje bi se nesumnjivo mogle odraziti i na potrošnju, pa tako i podizanje proizvodnje, uskoro bi, prema najavama, trebalo da se izjasni i Krizni štab.

I u Beogradu uskoro popusti za vakcinisane

Ukoliko se, pak, obistine najave zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića, građani vakcinisani protiv kovida 19 uskoro će imati razne privilegije pa bi im, za sada, bilo omogućeno da kupuju karte za pozorišta i festivale s popustom od 30 odsto.

Da ne bude dileme odmah je napomenuo da je po njegovoj oceni pogrešna teza da se time dele građani, ističući da je to kao da se postavlja pitanje zašto pušači ne mogu da puše u restoranima u kojima sede nepušači.

Na pitanje o mogućim porivilegijama, član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da je ta ideja za njega kao epidemiologa prihvatljiva, ali da ne zna koliko je društveno prihvatljiva.

Država mora nešto da preduzme

Sociolog Vojislav Vuletić, međutim, nema dilemu da država da bi se zaštitila mora da uvede neke mere, naravno ne represivne. Bez sprovedene vakcinacije su, kako ističe, ugroženi mnogi sistemi.

„Ugrožen je pre svega, zdravstveni, socijalni, ekonomski sistem, a to nije mala stvar. Ugroženi su i drugi ljudi. Nije to samo stvar vaše lične odluke – ja hoću ili neću. U redu je, vi hoćete ili nećete, ali samo u situaciji kada ste ograničeni, pa nemate kontakt sa drugim ljudima“, kaže Vuletić za Sputnjik.

Sve države pokušavaju na neki način da motivišu one ljude koji su na ovaj ili onaj način zabrinuti i kalkulišu, pa će, smatra on, u tu kalkulaciju sada da ubace i mogućnost da će im biti otežan pristup različitim skupovima, ali i da koriste neke pogodnosti.

Posebno motivisani privrednici
„A privrednici posebno imaju i dodatni interes i privilegije koje oni daju, zasad zaposlenima u vidu slobodnih dana i nekih drugih pogodnosti, su čista računica da im je to jeftinije nego da imaju mnogo veće troškove i gubitke“, kaže Vuletić.

Po njegovoj oceni, ako je i bilo nekih pravnih dilema to je razrešila nedavna presuda Evropskog suda za ljudska prava kome su se obratili roditelji dece iz Češke koja nisu primljena u vrtiće zbog nevakcinisanja protiv devet bolesti, od difterije  do dečje paralize.

© Fotolia / WavebreakMediaMicroEvrospki sud za ljudska prava je odlučio da je obavezna vakcinacija „neophodna u demokratskom društvu“ i da ona ne predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.
Sprema li se u Srbiji model: Ko ne primi vakcinu nema kaznu ali nema ni - nagradu - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Evrospki sud za ljudska prava je odlučio da je obavezna vakcinacija „neophodna u demokratskom društvu“ i da ona ne predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.
Evropski sud presudio

Sud je odlučio da je obavezna vakcinacija „neophodna u demokratskom društvu“, da ona ne predstavlja kršenje člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima, da sledi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga i zavise od kolektivnog imuniteta.

A na dileme o ugrožavanju prava davanjem privilegija vakcinisanim, odgovor ministra zdravlja Izraela Julija Edeljštajna bio je kratak i jasan:

„U Izraelu vakcinacija nije, niti će biti obavezna. Ko ne želi da se vakciniše – ima pravo na to. Takođe, neće biti nikakvih sankcija protiv nevakcinisanih“.

Ali za njih ni privilegija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala