Glavna urednica RT i MIA Rusija Sevodnja: Lično ću da se posvetim zatvaranju Fejsbuka

© Sputnik / Lola ĐorđevićMargarita Simonjan
Margarita Simonjan - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Pratite nas
Glavna i odgovorna urednica televizije RT i Sputnjika Margarita Simonjan izjavila je da će se lično posvetiti tome da se Fejsbuk zatvori ukoliko ta društvena mreža ne odblokira nalog projekta „Redfiš“.

Kako je rekla, ovaj projekat je imao na svom nalogu 800.000 pratilaca, a Fejsbuk je tu stranicu obrisao nakon što je objavljena reportaža o oslobađanju Aušvica i svrgavanju Musolinija.

„Objašnjenje je kao i uvek – zbog kršenja društvenih normi. Ne razumem šta je to moglo da naljuti društvo, fotografije Musolinija, spominjanje holokausta ili jednostavno postojanje projekta Redfiš koji nervira Zapad“, napisala je Simonjanova na svom Telegram nalogu.

Oglasila se i Ruska služba za nadzor u sferi komunikacija, informacionih tehnologija i medija (Roskomnadzor) koja je saopštila da je uputila pismo Fejsbuku sa zahtevom da se uklone sva ograničenja i objasne razlozi blokade naloga ruske televizije.

U pismu je navedeno i da takvi postupci administracije američke društvene mreže nisu u skladu sa ključnim principima slobode govora i širenja informacije.

Iz televizije RT navode da je ova reportaža bila objavljena povodom 76. godišnjice oslobađanja Aušvica i svrgavanja diktature u Italiji.

Takođe, iz televizije podsećaju da je samo nedelju dana pre brisanja „Redfiš“ naloga na Fejsbuku američki Džordžtaun univerzitet objavio je izveštaj u kojem je naveden „uspeh ruske propagande putem ovog projekta“.

Inače, projekat „Redfiš“ televizije RT se bavi sprovođenjem sopstvenih istraživanja i pravljenja kratkometražnih dokumentarnih priloga posvećenih socijalno-ekonomskim problemima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala