Postoji li srpska kultura bez pravoslavlja?

Pratite nas
Koliko smo religiozni i šta nam znači Crkva, postoji li srpska kultura bez pravoslavlja i kolika je snaga najstarije srpske institucije, neka su od pitanja koja je otvorila knjiga „Srpsko pravoslavlje“.

O ovom svojevrsnom kratkom vodiču kroz osnove vere (prvi put objavljenom 1989. a reizdanom ove godine), kao i o tome kako je srpska crkva izašla kao najcenjenija institucija u Srba posle komunističkog progona - razgovaramo sa koautorom ove knjige, sociologom dr Slobodanom Reljićem.

Fotograf Lučana Pavarotija, Bouvija i Stonsa, ali i vešti beležnik duha Beograda u kojem su muzika i grad disali kao jedno – Brajan Rašić otkriva za „Orbitu kulture“ kako su nastajali radovi nedavno predstavljeni na izložbi „Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)“, kao i šta je najvažnije iz sopstvenog života ovekovečio na fotografiji.

U kakvoj je vezi priča romana „Bomboni od meda“ smeštena u vreme uoči drugog svetskog rata i naša današnjica, zašto nam je – u jurenju sopstvenih snova - zajednički pasivan odnos prema „novoj normalnosti“ i prihvatanje da ćutimo trudeći se da što manje znamo, za Sputnjik otkriva autorka ovog dela, hrvatska novinarka i spisateljica Milana Vlaović.

Ko joj je bio inspiracija za junake novog filma “Živ čovek“, egzistencijalne komedije u kojoj ćemo se svi lako prepoznati? Koliko je i danas među nama „zbunjenih sredovečnih ljudi koji se i dalje traže“, onih koji i dalje čekaju da počne život - pitamo uoči festovske premijere filma njegovu scenaristkinju Milenu Marković.

Orbita kulture: Slobodan Reljić, Brajan Rašić, Milana Vlaović, Milena Marković
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala