Kako da jaja ne popucaju tokom kuvanja

© Foto : PixabayUskršnja jaja
Uskršnja jaja  - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Pratite nas
Bez obzira na tehniku koju odaberete za farbanje jaja, potrebno je da ih skuvate tako da ne popucaju. Da biste to sprečili, trebalo bi da primenite ova tri saveta.

 

1. Kako da kuvate jaja

Jaja ne smete da stavljate direktno iz frižidera na šporet. Velika je verovatnoća da će ljuska popucati. Zato ih izvadite nekoliko sati ranije da odstoje na sobnoj temperaturi. I još nešto, jaja prvo stavite u vodu sobne temperature pa tek onda na šporet da se kuvaju.

Ne stavljate mnogo jaja u šerpu, dovoljno je da ona prekriju dno. Šerpa treba da je puna vode tokom celog kuvanja. Kuvajte na umerenoj temperaturi, tik pred ključanje još smanjite temperaturu, kako bi se jaja što manje pomerala po šerpi i udarala jedno o drugo. Tako ćete sprečiti moguće pucanje ljuske. Kuvajte ih 10 do 12 minuta, prenosi portal Dnevna doza lepog.

© Foto : PixabayUskršnja jaja
Kako da jaja ne popucaju tokom kuvanja - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Uskršnja jaja

2. Jaja treba da su sveža

Ako niste sigurni da li su jaja koja ste kupili sveža, možete to lako da proverite. Stavite jaja u činiju punu vode. Ona koja se podignu na površinu su stara i nisu za upotrebu. Ona koja potonu su sveža. Samo da znate, jaja stara između sedam i deset dana idealna su za kuvanje, jer ih je posle najlakše oljuštiti. A kako to možete da znate? Ili verujte prodavcu na pijaci na reč ili proverite datum na ambalaži ukoliko jaja kupujete u prodavnici.

3. Zašto je važna so

I naše bake solile su vodu u kojoj su kuvale jaja, a mera je pola kašike soli na litar vode. A zašto se to radi? Ako neko jaje pukne, belance neće iscureti, već se zgrušati. Takvo jaje ćete moći ipak da ukrasite. Neke domaćice uz so dodaju i pola kašičice sirćeta, da još više smanje šanse za pucanje jaja.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala