Amerika: Povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske granice – konstruktivan korak

© Sputnik / Sergeй Pivovarov / Uđi u bazu fotografijaRuska vojska u Rostovskoj oblasti
Ruska vojska u Rostovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pozdravljaju povlačenje ruske vojske sa granice sa Ukrajinom i vode razgovore sa Moskvom, saopštio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Salivan.
„Obratili smo pažnju na činjenicu da su oni (ruske vlasti) povukli značajan broj svojih snaga sa granice i vratili ih u svoje uobičajene baze. To je konstruktivan korak“, rekao je Salivan na forumu o bezbednosti u Aspenu.

Prema rečima Salivana, SAD nameravaju da štite „suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da koriste poverljive diplomatske kontakte na visokom nivou kako bi razgovarali sa Rusima o tome kako da se pristupi toj situaciji“. Paralelno sa tim, Vašington će se konsultovati sa „Berlinom, Parizom i drugim ključnim akterima“.

Pritom je istakao da se ne razmatra mogućnost da SAD pruže neku vrstu hitne vojne pomoći Ukrajini.

„Imamo sa Ukrajinom saradnju u sferi bezbednosti u okviru koje im pružamo vojnu tehniku, a takođe obezbeđujemo neke vrste obuke. Kako sam rekao, naši odnosi u sferi bezbednosti se nastavljaju. Ne razgovara se o pitanju da se preduzme nešto što je van tog ritma. Međutim, SAD su primale zahteve od Ukrajinaca ranije i predavale su im oružje i vojnu tehniku. Prihvataćemo takve zahteve i ubuduće i bićemo spremni da im pružimo određene vrste materijalnih sredstava“, precizirao je on.

Takođe je saopštio da SAD razgovaraju sa Rusijom o mogućem samitu predsednika SAD i Rusije Džoa Bajdena i Vladimira Putina.

„Aktivno razgovaramo o tom pitanju, jutros sam razgovarao sa mojim ruskim kolegom, ruskim savetnikom za nacionalnu bezbednost (Nikolajem Patruševom). Pokušavamo da napravimo planove za samit u trećoj zemlji u Evropi na leto, datum i mesto nisu određeni, ali se aktivno razgovara o tome“, precizirao je američki savetnik.

On je ponovio da će, sa Bajdenovog stanovišta, samit biti koristan za „uspostavljanje boljeg razumevanja“ između zemalja.

Podsetimo, ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu dao ukaz da se vojska koja je učestvovala u vežbama na jugu zemlje, vrati u svoje stalne baze do 1. maja. U manevrima koji su se odvijali na Krimu učestvovalo je više od 10.000 vojnika, 1.200 jedinica naoružanja i vojne tehnike, kao i 40 ratnih brodova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala