Akcija FSB: Priveden osnivač najveće muslimanske izdavačke kuće u Rusiji, podržavao DAEŠ /video/

© FSB Rossii/SK RF / Uđi u bazu fotografijaAgenti FSB
Agenti FSB - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
Pratite nas
Osnivač najveće muslimanske izdavačke kuće u Rusiji „Uma“ Aslambek Ežajev je uhapšen u Moskvi zbog sumnje da je finansirao terorističku organizaciju DAEŠ (Islamska država). Kako se navodi, pripadnicima DAEŠ-a je prebacio oko 376.000 evra.
„FSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije, Federalna kaznena služba Rusije i Rosfinmonitoring su utvrdili umešanost Aslambeka Ežajeva, koji je zatim optužen za krivično delo organizovanja finansiranja terorističkih aktivnosti i osuđen na kaznu zatvorom“, rekla je zvanična predstavnica Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko.

Prema istrazi, Ežajev je od 2012. godine „nekoliko puta organizovao tajne sastanke sa agentima od kojih je dobijao sredstva za finansiranje DAEŠ-a".

„Prebacio je više od 376.000 evra licima koja su bila na poternicama na teritoriji Rusije zbog terorističkih zločina“, navodi se u izveštaju.

Kako ističe FSB, „Uma“ je najveća muslimanska izdavačka kuća u Rusiji, a deo literature koju izdaje „Ministarstvo pravde Rusije je zabranilo, jer ima vehabijske ideje, ekstremistički karakter i proklamuje ideju „svetskog kalifata“.

„Kod jednog od bliskih rođaka Ežajeva je pronađena laboratorija za proizvodnju narkotika biljnog porekla za prodaju trećim licima“, navodi se u saopštenju Federalne službe bezbednosti Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala