Zaharova: Optužbe Bugarske i Češke – deo velike antiruske kampanje Zapada

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaBrifing oficialьnogo predstavitelя MID Rossii M. Zaharovoй
Brifing oficialьnogo predstavitelя MID Rossii M. Zaharovoй - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Neutemeljene optužbe Bugarske i Češke protiv Rusije deo su velike kampanje koju je Zapad pokrenuo protiv Moskve, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

 

„Očigledno se radi o još jednom krugu antiruske kampanje. Pogledajte kako su se izvanredno nizale akcije članica NATO-a odmah nakon što su SAD ponovo uvele antiruske sankcije i proterale ruske diplomate. Odmah nakon toga u informativno-političkom prostoru pojavila se tema o nekakvoj umešanosti naše zemlje u eksplozije u Češkoj. Nakon što je tema odrađena, prešli su na Bugarsku. Sve je to jasno povezano“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, taj deo antiruske kampanje, kao i drugih, karakteriše nepostojanje dokaza, odsustvo interakcije sa Rusijom preko postojećih kanala.

Ona je istakla da Moskva nije dovodila u ćorsokak odnose sa Sofijom.

„Nikoga nismo dovodili u ćorsokak. Ne nameravamo da idemo u tom pravcu, a vi to možete proveriti tako što ćete pročitati izjave Ministarstva spoljnih poslova, mi smo polazili od prioriteta saradnje, interakcije i razvoja odnosa u različitim oblastima, naravno, polazeći od glavnih principa u međunarodnom pravu“, dodala je Zaharova, odgovarajući na pitanje da li smatra da su odnosi Bugarske i Rusije u ćorsokaku.

Prema njenim rečima, Rusija je spremna da razmotri pitanje pružanja pomoći Sofiji u istrazi eksplozija, ako stigne takav zahtev.

Zaharova je naglasila da proterivanje ruskog diplomate iz Bugarske neće ostati bez odgovora.

Podsetimo, odnosi Moskve i Praga su u ozbiljnoj krizi — strane su proterale desetine diplomata nakon što su češke vlasti optužile Rusiju za umešanost u eksplozije u skladištu municije u selu Vrbjetice na istoku Češke 2014. godine.

Poljuljani su i odnosi Rusije i Bugarske. U sredu je Bugarska nacionalna televizija, pozivajući se na tužilaštvo, saopštila da je šest državljana Rusije osumnjičeno za izazivanje eksplozija u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj, a da su trojica optužena za pokušaj ubistva bugarskog biznismena Emilijana Gebreva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala