Vučić: Angelina Ajnhorst autorka non pejpera? Uveren sam da nije

© Tanjug / TANJA VALICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne može da potvrdi da iza poslednjeg navodnog non pejpera stoji izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove za Evropu i Aziju, Angelina Ajnhorst, ističući da mu to ne liči na nju.

Na pitanje novinara da li može da potvrdi da je Ajnhorst autorka navodnog francusko-nemačkog non pejpera lansiranog u Prištini i ako jeste koja je težina tog nezvaničnog dokumenta, Vučić je odgovori:

„Ne mogu to da potvrdim, jer mislim da nije. Ovo mi ne liči na Angelinu Ajnhorst i uveren sam da ona to nije uradila“.

Mediji su ovih dana spekulisali ko bi mogao biti autor koji je prištinska Koha plasirala kao predlog Nemačke i Francuske, a kojim se kao finalno rešenje dijaloga Beograda i Prištine predviđa međusobno priznaje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i široka autonomija za Srbije na Kosovu i Metohiji.

„Objavljivanje non pejpera strategija nekih bližih Prištini“

Predsednik Srbije je rekao i da Beograd pažljivo analizira non pejper o rešenju za Kosovo i Metohiju, ali da o detaljima ne može da govori, navodeći da ga plaši da je njegovo objavljivanje smišljena strategija nekih koji su po pitanju Kosova i Metohije bliži stavovima Prištine, nego Beograda.

Na pitanje do kakvih se zaključaka stiglo analizom non pejpera, i šta je za Srbiju prihvatljivo, s obzirom na njegovu izjavu da su neki delovi bolji i prihvatljivi od Ahtisarijevog plana, Vučić je odgovorio da to ne znači da je rešenje dobro.

„Komplikovano je sve to, ali ne bih sada o tome govorio, jer imam neke dodatne strahove koje ne bih da iznosim u javnost...“, rekao je Vučić.

Beograd sve to analizira, izvlači zaključke i zato smo i pripremljeni, dodao je predsednik Srbije.

„Moramo da budemo mirni, pametni, odgovorni i da se ne udaramo u prsa, već da zemlji obezbedimo mir, stabilnost za naš narod na Kosovu i Metohiji, da vidimo kako da čuvamo vitalne nacionalne interese“, naglasio je Vučić.

On je naveo da detalje analize ne može da iznosi u javnost, jer bi time otkrio deo naših karata i onoga što tek predstoji u dijalogu, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala