Vlada SAD: Silovit rast američkog BDP-a u prvom kvartalu

© AP Photo / Jin LeeVolstrit, Njujork
Volstrit, Njujork - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Bruto domaći proizvod Sjedinjenih Država zabeležio je u prva tri meseca 2021. godine snažan rast na godišnjem nivou od 6,4 posto, prema preliminarnim podacima Vlade objavljenim danas.

Ovaj izuzetan oporavak od prošlogodišnje duboke recesije uzrokovane pandemijom kovida 19, podstakli su jača privatna potrošnja i državni paket pomoći privredi i građanima, izveštava agencija AP.

U vladi i ekonomskim krugovima očekuju da će rezultati za tekući kvartal biti još bolji. Pojedini analitičari procenjuju da bi rast u periodu april-jun mogao da dostigne 10 posto ili više međugodišnje, podstaknut povećanjem broja ljudi koji putuju, kupuju, obeduju u restoranima, odnosno nastavljaju sa potrošačkim navikama kao pre korone.

Ekonomisti kažu da bi široko rasprostranjeno vakcinisanje i trend opadanja broja novih slučajeva infekcija, zamajac ponovnog otvaranja preduzeća, ogromna finansijska infuzija u vidu federalne potrošnje i ozdravljenje tržišta rada trebalo da pomognu da se očuva stabilan rast.

Za celu 2021. godinu predviđaju ekonomsku ekspanziju od blizu 7  procenata, što bi bio najbrži rast u jednoj kalendarskoj godini od 1984.

Ekonomski napredak postaje sve očitiji poslednjih nedelja. U martu su američki poslodavci otvorili 916.000 radnih mesta, najviše od avgusta 2020. Istovremeno, porastao je promet u trgovini na malo, povećana je aktivnost proizvodnog sektora, a poverenje potrošača je dostiglo najvišu kotu od početka pandemije.

Brzina ekonomskog oporavka SAD je utoliko važnija ako se u obzir uzme obim štete koju je nanela pandemija, počevši od marta prošle godine. Usled zatvaranja preduzeća i mera ograničenja kretanja, američka privreda je u periodu april-jun 2020. zabeležila rekordan pad od 31 odsto na godišnjem nivou, nakon čega je narednih meseci krenula uzlaznom putanjom.

Vlada je u današnjem izveštaju o BDP-u navela da je ekonomija zemlje ubrzala rast u kvartalu januar-mart sa nivoa od 4,3 procenta u poslednjem tromesečju 2020.

To je prva od tri procene rasta za poslednji lanjski kvartal, a vlada će u narednih nekoliko nedelja dva puta revidirati tu cifru, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala