Kazna Navaljnog za klevetu ostaje na snazi

© Foto : Press-služba Babuškinskogo suda Moskvы / Uđi u bazu fotografijaRazmatranje slučaja Alekseja Navaljnog u sudu u Moskvi
Razmatranje slučaja Alekseja Navaljnog u sudu u Moskvi  - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Ruski državni tužilac Katarina Frolova tražila je od suda da prizna zakonskim presudu Alekseju Navaljnom izrečenu u slučaju klevete na račun veterana Drugog svetskog rata Ignata Artjomenka, javio je dopisnik Sputnjika iz suda.

Nakon rasprave, sudija je ostavila na snazi kaznu u visini od 850 hiljada rubalja (oko 9.400 evra).

„Ostaviti nepromenjenom ​odluku sudije okruga Južno Medvedkovo, žalba advokata Kobzeva i Mihailove se ne udovoljava“, saopštila je sudija Natalija Kuriševa.

Posle odluke apelacione instance, presuda stupa na snagu i podleže izvršenju, ali odbrana i dalje ima mogućnost da ospori odluku suda u Rusiji, a takođe i da podnese žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.

„Tražim da se prizna presuda Alekseju Navaljnom kao zakonska, a žalba branilaca odbaci kao neosnovana“, izjavila je prethodno Frolova.

Sâm bloger slučaj je nazvao falsifikatom.

„Čitav ovaj slučaj je falsifikat, baš kao i potpisi veterana Artjomenka. U slučaju postoji ogroman broj prekršaja... Podržavam argumente žalbe, tražim da se udovolji“, rekao je Navaljni govoreći putem video veze iz zatvorske bolnice.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni na sudu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2021
Navaljni pred sudom zbog klevete – ponovo u sudnici strane diplomate

Advokati su u žalbi istakli da se sudija u obrazloženju dela presude pozivala na odluku da da se Navaljnom zameni uslovna osuda na realnu u slučaju „Iv Roše“, iako je žalbena presuda za ovaj slučaj doneta nekoliko sati ranije i sudija nije imala mogućnost da se sa njom upozna.

Krajem februara sud je Navaljnog proglasio krivim za klevetu i odredio mu kaznu od 850 hiljada rubalja. Odbrana Navaljnog žalila se na ovu odluku – žalba se danas razmatra u sudu u Moskvi.

Navaljni nastavlja da služi 3,5-godišnju kaznu u slučaju „Iv Roše“ u zatvoru u gradu Pokrov u Vladimirskoj oblasti. U poslednje vreme on se nalazi u zatvorskoj bolnici, gde je do kraja prošle nedelje štrajkovao glađu, zahtevajući bolju medicinsku negu zbog pritužbi na utrnulost u nozi i leđima.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala