Slučaj „skidanje zastave“; Rusija: Politička provokacija, odgovorićemo im!

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Poljske
Zastave Rusije i Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Ruski zvaničnici su se oglasili povodom odluke da se ruska obeležja uklone usred meča Svetskog šampionata u igri Dame u Poljskoj. Oni su ovaj potez označili kao potencijalno namernu političku provokaciju.

Dok je ruska reprezentativka Tamara Tansjkužina pripremala sledeći potez, stolu se prikrala osoba iz organizacije turnira i uklonila najpre traku na kojoj je pisalo ime ruske takmičarke, uz rusku zastavu, da bi potom sa stola pomerila i zastavicu koja je tu stajala od početka meča.

Anatolij Škodin, potpredsednik ruske federacije Dama, oštro je osudio odluku arbitara i Svetske antidoping agencije (VADA).

„To što se desilo je, jednostavno, ružno. Sramota je tek tako ukloniti zastavu usred meča zbog jednog poziva VADA“, rekao je Škodin i dodao da će uslediti žalba.

„Da li možemo da uložimo žalbu? Odgovorićemo im, ne brinite. Naša igračica je doživela psihološki pad zbog toga, poremećena joj je koncentracija usred veoma napetog meča. Ovo je, bez ikakve sumnje, politička provokacija sprovedena od strane VADA“.

Glavni arbitar meča Jaček Pavlički je odmah posle skandala za sve okrivio Svetsku antidoping agencije, odnosno nekadašnjeg ministra sporta Poljske Vitolda Banku, trenutno prvog čoveka VADA.

„Dobio sam poziv od Vitolda Banke, koji mi je rekao da momentalno uklonim rusku zastavu sa stola, uprkos tome što je meč bio u toku. Nisam znao kako će Tamara reagovati, ali sam morao to da uradim. Poljaci nisu krivi ni za šta“, rekao je Banka za „Čampionat“.

U istoriji sporta nije zabeležen ovakav slučaj, a sve je opravdano odlukom Svetske antidoping organizacije o zabrani ruskih obeležja na globalnim takmičenjima.

Povodom incidenta se oglasio i Dmitrij Sviščev, poslanik Državne dume, koji je iskazao svoju zabrinutost.

Ruski MMA borac Hamzat Čimaev udara Risa Mekkija na UFC 251 - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Čečen odbrusio Amerikancu: Brate, ja sam odrastao u ratu! /video/

„Mislim da je ovo nedvosmislena politička provokacija koja nema nikakve veze sa sportom. Nažalost, to je postao ustaljeni šablon: sve što se trenutno dešava u sportu je postalo provokacija“, objasnio je Sviščev za isti portal.

On je dodao da su situaciju donekle izazvale i korona restrikcije zbog kojih uz Tansjkužinu nije mogao da bude ceo tim, koji je potencijalno mogao „da odbrani interes naših sportista, delegacije, zastave i zemlje“.

„Jasno je navedeno šta ruska delegacija sme da koristi, šta sme da pokaže, a šta ne sme. Do ovoga je dovelo ili nesmotreno praćenje pravila, jer su oni postavili zastavu i znakove, ili je to bilo nešto još gore – namerna provokacija kako bi se još jednom istakli napeti odnosi između Poljske i Rusije“, zaključio je.

Mediji prenose da su ruska obeležja bila dozvoljena tokom svih prethodnih dana održavanja Svetskog šampionata u igri Dame, ali da se sve naprasno promenilo usred meča Tansjkužine i poljske takmičarke Natalije Sadovske.

Vesti su stigle i do portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

„Ovo je, zaista, veoma neobičan incident. Koliko sam upoznat, predsednik njihove federacije je već uputio izvinjenje, tako da mislim da bi to trebalo da bude kraj svega. Znam da je naša sportistkinja izgubila meč i naravno da mislim da je na to značajno uticao ovaj incident“, rekao je Peskov za „R-Sport“.

Glavni trener reprezentacije Rusije Juri Čertok je incident okarakterisao kao „direktno kršenje pravila“ i „grubo mešanje u igru“.

„Sem glavnog sudije, niko ne sme da priđe stolu ili da uopšte uđe u prostor za igru. To smeju da urade samo takmičarke i glavni sudija. On je bio potpuno protiv (skidanja ruskih obeležja)“, objasnio je Čertok.

Nezapamćeni skandal – ruska zastava uklonjena tokom partije?! /video/

Nema „Kaćuše“? Nema problema!

Ruskom borcu oduzeta titula zbog zabranjenog poteza! /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala