Ruski senator: Vlast u Kijevu preuzimaju nacionalisti

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUčesnici marša neonacista u Kijevu
Učesnici marša neonacista u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Marš neonacista u Kijevu u znak sećanja na SS diviziju „Galicija“ svedoči o tome da vlast u Ukrajini preuzimaju nacionalisti, pristalice Stepana Bandere izjavio je za Sputnjik prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov.
Prema njegovim rečima, nije jasno zašto u ovoj situaciji Evropa, koja kritikuje Rusiju zbog situacije sa blogerom Aleksejem Navaljnim, „stidljivo ćuti“, „iako se u Kijevu pojavljuje nacionalistički režim“.

Džabarov je takođe naglasio da Ukrajinci, dopuštajući takve sumnjive događaje, „skrnave sećanje na svoje heroje koji su se borili protiv nacizma“.

U centru Kijeva u sredu je održan marš neonacista u znak sećanja na SS diviziju „Galicija“.

SS divizija „Galicija“ formirana je 28. aprila 1943. u Lavovu i postojala je do sledećeg leta, kada ju je Crvena armija porazila u blizini ukrajinskog grada Brodi. Vojnici divizije činili su ratne zločine protiv civila, a između ostalog, učestvovali su u razaranju poljskog sela Guta Penjacka, gde je ubijeno više od 500 ljudi. SS trupe, među kojima je bila i divizija „Galicija“, odlukom Nirnberškog suda proglašene su za zločinačku organizaciju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala