Ruska ambasada demantuje: Sudan nije zamrznuo sporazum sa Rusijom o izgradnji vojne baze

CC BY 2.0 / Christopher Michel / Glavni grad Sudana Kartum
Glavni grad Sudana Kartum - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Informacije o suspenziji sporazuma za izgradnju ruske vojne baze na Crvenom moru u Sudanu nisu istinite, saopštila je ruska ambasada u Kartumu povodom tvrdnji arapskih medija da je zvanični Kartum zamrznuo sporazum sa Moskvom.
„Ambasada ističe da navedene tvrdnje koje su se pojavile u regionalnom i sudanskom medijskom prostoru o navodnoj suspenziji primene Sporazuma između Ruske Federacije i Republike Sudan o stvaranju logističkog centra za rusku mornaricu na teritoriji Sudana – nisu istinite, šta god govorili takozvani 'izvori'“, saopštila je ruska ambasada.

Ambasada je istakla da nije primila nikakva obaveštenja od sudanskih vlasti u vezi sa tim.

Istovremeno, diplomate su naglasile da aktuelni sporazum stupa na snagu tek nakon što ga ratifikuju obe strane.

„Budući da se to još uvek nije dogodilo, sve ostale tvrdnje su podle i imaju za cilj da nanesu štetu tradicionalno prijateljskim odnosima Rusije i Sudana bez obzira na spoljnopolitičku konjunkturu“, dodala je ambasada.

Ranije je televizija „Al Arabija“, pozivajući se na neimenovani izvor, saopštila da je Sudan zamrznuo sporazum sa Rusijom o izgradnji vojne baze na Crvenom moru. Televizija je takođe javila da je zvanični Kartum obustavio dalje raspoređivanje ruskih vojnika na bazi Flamingo. Prema navodima izvora, sporazum je suspendovan dok ga parlament, Suvereno veće Sudana ili vlada zemlje ne odobre.

S tim u vezi, portparol Ministarstva inostranih poslova ze severnoafrike zemlje Al Mansur Bulad izjavio da MIP trenutno nema zvaničnu potvrdu o suspenziji sporazuma.

U novembru 2020. godine objavljeno je da je sklopljen sporazum o izgradi ruske vojne baze u Sudanu. Kako se navodi u dokumentu, maksimalan broj ruskog personala u bazi ne bi smeo da bude veći od 300 osoba, niti da se tamo nalazi više od četiri broda istovremeno. Iz teksta sporazuma od 1. decembra 2020. godine sledi da je mornarica dobila mogućnost da koristi logistički centar u Sudanu tokom 25 godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala