Prva Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija

© AP Photo / Darko VojinovicPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
U prvoj Vaskršnjoj poslanici od stupanja na dužnost prvog među jednakima, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sa svim episkopima pozvao je na bratsku slogu, unutrašnje crkveno, a onda i nacionalno, jezičko i kulturno jedinstvo svih.

„Ne dopustite vremenu i prilikama da vas podele i odvoje jedne od drugih, a time i od Majke Crkve! I pored činjenice da ste stalno pod određenim pritiscima, što među vama izaziva nesuglasice i rasprave, molimo se Vaskrslom Gospodu za vas da u njemu vaskrslome pronađete snagu za svoje jedinstvo i krepost za bratsku slogu“, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio da su misli i molitve SPC ovih dana posvećene svim bolesnima, a naročito inficiranima virusom kovid-19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se, kako je naveo, samopregorno, rizikujući i svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti.

Iako smo se, kaže, prošle godine nadali da će bolest proći to se nije dogodilo.

„Nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih“, naveo je patrijarh.

Poručio je da se danas Crkva posebno molitveno seća na napaćenu braću i sestre na Kosovu i Metohiji.

Njih, kaže, Crkva posebno pozdravlja i ohrabruje da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi.

U obraćanju duhovnoj deci, sinovima i kćerima Kosova i Metohije, patrijarh je poručio da je sa njima, kako je istakao, sav srpski narod.

„Sa vama svi pravoslavni narodi sveta, sa vama su svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi. Možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane sveta kao Kosovo i Metohija, simvol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi...“, naveo je patrijarh Porfirije.

U svoje i u ime svih episkopa, patrijarh se posebno obratio svim verujućim ponosne Crne Gore.

„Sa vama su naša ljubav i naše molitve, draga deco duhovna, jer ste vi u posebnim prilikama, bolje reći neprilikama i nevoljama, u neprestanim duhovnim borbama“, naveo je patrijarh, uz poziv na jedinstvo i zajedništvo sa svom braćom i sestrama kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji i širom sveta.

„Molitve i blagoslovi velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih neka vas prate i budu sa vama u svim vašim borbama za pobedu dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, jedinstva nad podelama, svetinje nad mrzošću duhovne pustoši“, naglasio je patrijarh.

Porfirije je srdačno pozdravio i braću i sestre u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji, uz poruku da ne sumnja da će vernici u tim zemljama sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili pak inovernim susedima.

„Vaskrsli Hristos Gospod neka bude sa svima vama i sa svim ljudima dobre volje oko vas“, poručio je patrijarh Porfirije, uz tradicionalni vaskršnji pozdrav „Hristos vaskrese“, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala