Premijer Saksonije: Berlin namerava da brzo pusti u rad „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Nemačka je zainteresovana za pozudane isporuke gasa iz Rusije u budućnosti i namerava da brzo pusti u rad „Severni tok 2“, izjavio je premijer savezne nemačke države Saksonije Mihael Krečmer, otvarajući 13. rusko-nemački onlajn forum sirovina.

Kako je rekao, teme foruma mnogo su se promenile u poređenju sa prethodnim konferencijama.

„Danas razgovaramo o obnovljivim izvorima energije i vodoniku“, rekao je ministar.

On je istakao da Rusija ima veliki potencijal u toj oblasti.

„Stoga je izbor tema izrazito usmeren ka budućnosti. Zainteresovani smo da i u budućnosti dobijamo pouzdane isporuke gasa iz Rusije. Ta zemlja pokriva 40 odsto potreba EU za gasom, zato želimo brzo da pustimo u rad novi gasovod 'Severni tok 2'. Takođe želimo da razgovaramo o tome kako proizvodnja vodonika može da garantuje da ovde u Evropi potražnja bude zadovoljena“, rekao je Krečmer.

S tim u vezi, ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev je izjavio na forumu da „Severni tok 2“ jača energetsku bezbednost Nemačke i čitave Evrope. On je istakao da su svi uvereni da će gasovod biti dovršen i pušten u rad.

„Uspešno sarađujemo u toj oblasti već duže od pola veka. Naš zajednički energetski projekat 'Severni tok 2' doprinosi jačanju energetske bezbednosti ne samo Nemačke, već i celog evropskog kontinenta. Njegova ekonomska svrsishodnost ne izaziva sumnje. Svi su uvereni da će, uprkos izvesnom protivljenju, gasna magistrala biti uspešno završena, kao i da će njome poteći rusko plavo gorivo, koje je toliko potrebno evropskoj ekonomiji u uslovima energetske tranzicije“, rekao je Nečajev.

Ranije je bilo saopšteno da je brod „Akademik Čerski“ započeo polaganje cevi gasovoda „Severni tok 2“ u vodama Danske.

Problemi sa izgradnjom gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Brod za postavljanje gasovodnih cevi Fortuna u luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2021
Potpredsednik ruske vlade: „Severni tok 2“ će biti završen ove godine

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Polaganje cevi je nastavljeno godinu dana kasnije kada je brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. Nakon toga je, prema podacima „Nord strim 2 AG“ (operatera projekta), nedovršeno ostalo približno 148 kilometara cevovoda od ukupne dužine od 2.460 kilometara – ostalo je da se postavi još 120 kilometara cevi u vodama Danske i oko 28 kilometara u nemačkim vodama. Danske vlasti dozvolile su mogućnost nastavka radova pomoću „Fortune“ od 15. januara, a nemačka dozvola za ovaj brod važi do kraja maja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala