Povika iz Prištine na non pejper – oprobani sistem kosovskih Albanca da pokažu da žele sve

© Tanjug / Filip KrainčanićZastave Albanije i Kosova u Prištini
Zastave Albanije i Kosova u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Reagovanje kosovskih zvaničnika na takozvani „non-pejper“ koji se tiče rešenja kosovskog pitanja je običan blef, jer ne žele kompromise, a ove optužbe i ponašanje pa čak i najave protesta su njihov oproban sistem da dobiju ono što žele u potpunosti.

Ovo je mišljenje politikologa dr Dejana Vuka Stankovića na gotovo pa histeričnu paljbu iz Prištine zbog pominjanja autonomije za sever Kosova u „non –pejperu“ koji se pojavio u kosovskim medijima.

„Dva non- pejpera govore o nezavisnosti Kosova i oba su Albanci dočekali na nož i s dozom skepse zato što nisu do kraja ispoštovane njihove maksimalističke političe i nacionalne pretenzije,“ objašnjava dr Stanković.

Povika iz Prištine politički blef

Iz tih razloga oni su protiv dokumenta koji bi za njih predstavljao, dodaje naš sagovornik, u suštini i politički uspeh i neku vrstu ojačanja.

„Njihovo ponašanje je jedna vrsta političkog blefa gde pokušavaju da pritisak prebace na Beograd kako bi Srbija prihvatila ono što se u tim dokumentima predviđa. Dakle, jedan propagandni potez koji pod firmom nezadovoljstva zbog svih njihovih neispunjenih zahteva afirmiše nužnost priznanja Kosova od strane Srbije,“ kaže sagovornik Sputnjika.

On je siguran da ovakvo ponašanje kosovskih političara neće ostaviti naročit utisak na srpsku stranu niti će uticati na njene stavove.

„Što se tiče onog dela međunarodne zajednice koji je ovaj plan i predložio, albanska reakcija u suštini i odgovara, i ne odgovara, tako da je sve što se dešava u granicama očekivanog, predvidivog i donekle režiranog,“ zaključak je dr Stankovića. 

Haradinaj priča o nemirima

Inače, na novi „non pejper“ od kosovskih političara najglasnije je reagovao lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je čak najavio nemire ukoliko se dozvoli formiranje autonomnog okruga Severnog Kosova, kako predlaže taj dokument.

Predsednica privremenih institucija samouprave u Prištini Vjosa Osmani istakla je da svi „non pejperi“ i ideje koje su u njima predstavljene, kao što je promena granica, idu ka destabilizaciji regiona, a izvor takvih namera je, kako tvrdi, u Srbiji.

Po njenim rečima, „pažljivo čitanje ovih „non pejpera“ i ideja predstavljenih u njima (kao što su promena granica, stvaranje autonomnih režima ili trećih sila) jasno pokazuje ko je pravio nacrt ovih dokumenata“. Kako je rekla, to je stara strategija Srbije, koja se sada ponavlja kako bi postala deo dnevne debate, a zatim i dijaloga i "zato ne treba da upadnemo u zamku".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala