Pentagon: Rusija i Kina će značajno raširiti nuklearne arsenale u narednoj deceniji

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKINuklearna bojeva glava
Nuklearna bojeva glava - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Rusija i Kina će, verovatno, značajno proširiti svoje nuklearne arsenale u narednoj deceniji, smatra direktor Obaveštajne uprave Ministarstva odbrane SAD (RUMO), general-pukovnik kopnenih snaga Skot Berijer.

Prema njegovim rečima, „očekivano širenje ruskog arsenala u velikoj meri se zasniva na porastu broja nestrateškog nuklearnog naoružanja“.

Prema procenama SAD, Rusija raspolaže sa oko 1.000 do 2.000 taktičkih nuklearnih bojevih glava i sa oko 1.400 bojevih glava za strateške sisteme, smatra šef RUMO.

Berijer takođe ističe da su američke obaveštajne službe revidirale svoje prethodne zaključke o tempima širenja kineskog nuklearnog arsenala.

„Prošle godine RUMO je predviđala da će Kina ove decenije bar udvostručiti svoj nuklearni arsenal koji, kako se pretpostavlja, broji nešto više od 200 bojevih glava. Od tada je Peking ubrzao širenje svog nuklearnog arsenala, a sada je na putu da prevaziđe naše prethodne prognoze kada je reč o verovatnoj veličini arsenala do kraja ove decenije“, istakao je Berijer.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala