Nova platforma za dijalog Srbije i Rusije — otvoren Ruski balkanski centar /foto, video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićOtvaranje Ruskog balkanskog centra u Beogradu
Otvaranje Ruskog balkanskog centra u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
U prisustvu visokih zvanica u Beogradu je svečano otvoren Ruski balkanski centar, koji će, kako je rečeno, biti platforma za dijalog građanskih društava i naučne zajednice Srbije i Rusije.

Učesnike skupa pozdravili su osnivači dr Slavenko Terzić, dopisni član SANU, i Konstantin Zatuljin, predsednik Upravnog odbora Centra, kao i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i Mansurbek Sultanov, direktor „RŽD Internešenel“ u Srbiji.

Zatuljin je pročitao poruku potpredsednika Vlade Rusije Jurija Borisova povodom osnivanja Centra u kojoj se ističe da bez obzira na posledice pandemije korona virusa i krizu u svetskoj privredi, saradnja Rusije i SRbije nastavlja da se razvija uspešno i dinamično po svim pravcima.

„Formiranje zajedničke nevladine organizacije dopineće daljem jačanju trgovinsko-ekonomske i kulturno-humanitarne saradnje, kao i pokretanju novih interesantnih projekata i inicijativa“, naveo je Borisov u poruci.

Podsećajući da će tema konferencije u organizaciji RBC biti „Prošlost, sadašnjost i budućnost rusko-srpskih odnosa“, Zatuljin je ukazao da Rusija i Srbija nemaju zajedničku granicu, da naši narodi nisu živeli u jednoj državi ali ih je vekovima povezivala ista vera, slični pogledi na svet i uzajamna, ponekad mistična ljubav.

© Sputnik / Lola ĐorđevićKonstantin Zatuljin
Nova platforma za dijalog Srbije i Rusije — otvoren Ruski balkanski centar /foto, video/ - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Konstantin Zatuljin

On se prisetio i oodređenih dramatičnih momenata u istorijatu tih odnosa, između ostalog, NATO bombardovanja Jugoslavije.

„To što Rusija nije pomogla Jugoslaviji može se objasniti, ali se ne može opravdati“, rekao je Zatuljin i dodao da se može samo izraziti žaljenje što je Rusija tada bila toliko slaba, naglasivši da bi „današnja Rusija teško dozvolila bombardovanje Jugoslavije“ i da „više nema pravo na slabost“.

Ambasador Bocan-Harčenko pročitao je poruku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je podsetio da se odnosi dve zemlje razvijaju uzlaznom linijom i ukazao na značaj društvene diplomatije u jačanju prijateljstva i  saradnje dva naroda i dve države, izrazivši očekivanje da će centar dati svoj doprinos tome.

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan Harčenko
Nova platforma za dijalog Srbije i Rusije — otvoren Ruski balkanski centar /foto, video/ - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Aleksandar Bocan Harčenko

Bocan-Harčenko je poručio da će se i sam truditi da pomogne radu Centra, čije otvaranje smatra značajnim korakom na putu razvoja dijaloga, društvene diploamtije i celokupnih odnosa Rusiej i SRbije.

„Naši odnosi su na najvećem usponu ali uz to postoje i iskušenja i zbog toga su otvaranje Centra i ovaj skup veoma aktuelni. U svojoj praksi i svakodnevnim aktivnostima osećamo manjak dodatnog intelektualnog doprinosa koji bi bio rezultat otvorenog naučnog dijaloga među ljudima koji znaju Srbiju i Balkan i vole Srbiju i Balkan“, rekao je ambasador.

Kako je dodao, očekuje i da će Centar u svojoj analizi obrazložiti štetu od pokušaja da se Srbija pa i cela regija stave pred izbor „ili Rusija, ili EU i Zapad“.

Dr Slavenko Terzić rekao je da će RBC biti ne samo mesto okupljanja ruskih i srpskih, odnosno balkanskih i drugih istraživača nego i svojevrstan istraživačko-logističi most intelektualnog dijaloga ruske, srpske, blaknakse i drugih evropsih i izvanevropskih sredina.

© Sputnik / Lola ĐorđevićBivši ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić
Nova platforma za dijalog Srbije i Rusije — otvoren Ruski balkanski centar /foto, video/ - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Bivši ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić

„Nastojaćemo da RBC bude u misiji dubljeg ruskog poznavanja i razumevanja Balkana, ali i boljeg poznavanja i razumevanja Rusije, njene civilizacije i savremenih težnji od strane balkanskih sredina. Svaka istorijska epoha ima svoj sopsstveni smisao i značenje. Mi se nalazimo upravo na početku jedne nove istorijske epohe prepune različitih izazova“, konstatovao je Terzić, naglasivši da će zato RBC težiti da okupi što više stručnjaka različitih profila.

Dodao je da će Centar biti otvoren za saradnju i sa svim drugim ustanovama i centrima, te da će u skladu sa svojim mogućnostima nastojati da doprinese unapređenju svih vidova saradnje Srbije i Rusije i Rusije i drugih balkanskih zemalja u interesu napretka i stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Mansurbek Sultanov je uz izraze podške Centru, podsetio da njegova kompanija daje doprinos progresivnom ekonomskom rastu SRbije putem konstruktivnog ulaganja u modernizaciju njenih ovnovnih ssaobraćajnih arterija i izgranju tranzitnog potencijala države.

„Moto naše kompanije je „Gradimo zajedno, gradimo  za budućnost“ i za RŽD Internešenel je jako bitno da naše građevinske projekte prati realizacija socijalnih inicijativa“, rekao je Sultanov i izrazio uverenje da je svebuhvatna saradnja dve džrave pokretač ekonomskog razvoja Srbije.

Verujemo, poručio je Sultanov, da nas u budućnosti čeka mnogo sličnih susreta, a da će se oblasti partnerstva između naših zemalja samo umnožavati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala