Nemački ekspert: Antiruske države u Evropi su prosto očajne – Rusija ne gubi

© AP Photo / CHRISTIAN LUTZEvropski parlament
Evropski parlament - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Rezolucija Evropskog parlamenta o „Severnom toku 2“ je teatar apsurda u svetlu oštre ekonomske krize u Evropi iz koje je moguće izaći samo u saradnji sa Rusijom, rekao je nemački politički analitičar Aleksandar Rar Sputnjiku.
„Evropa se sada suočava sa kolosalnim zadatkom spasavanja ekonomije od posledica pandemije. Zasad trošimo novac, ali će on morati da se povrati, da se zaradi. To će biti druga faza borbe protiv pandemije, to je veoma teško. Evropa se do sad nije suočavala sa takvim izazovima, bar ne nakon Drugog svetskog rata. I zbog toga je potrebna saradnja sa Rusijom, Kinom, a ne konfrontacija i rušenje globalizacije. Evropski parlament je prosto potvrdio svoju nepragmatičnost i udaljenost od stvarnosti. To je pravi teatar apsurda“, rekao je Rar.

Prema njegovim rečima, postoje „bučne novajlije koji su prosto besni zbog toga što Rusija ne slabi“.

„Može se reći da su antiruski raspoložene države u Evropi prosto očajne. Rusija, uprkos Krimu i situaciji na istoku Ukrajine, sedam godina ne gubi. Rusija uspešno završava rat u Siriji. A SAD se povlače iz Avganistana. 'Severni tok 2' se završava. I sve to nastavlja da funkcioniše. U Nemačkoj ima političara koji putuju u Rusiju i zalažu se protiv sankcija. To je šok za rusofobe“, konstatuje politički analitičar.

Ocenjujući perspektive rezolucije, Rar je rekao da je uloga Evropskog parlamenta takva da je to organ koji „pokazuje zube, ali ne ujeda“.

Kako kaže, čak ni Evropska komisija nije u stanju da prekine poslovne odnose sa Rusijom, uprkos zahtevima pojedinih zemalja. Evropski parlament može „deklarativno mnogo šta izjavljivati, slati signale, preporuke vladama evropskih zemalja, ali on ne može da odlučuje o politici EU, to nije izvršni organ“, podseća ekspert.

„To je para u velikom evropskom buretu, u kojem postoji i rusofobija, i apsolutno nepriznavanje Rusije, i želja da se ne sarađuje sa Rusijom. Ali uz sve to ne bi trebalo dramiti. 'Severni tok 2' postoji, projekat se razvija. Danas su na 13. rusko-nemačkom forumu o sirovinama svi koji su se obraćali govorili ne samo o perspektivama saradnje, nego su bukvalno podneli izveštaje o obavljenom poslu, i to uprkos pandemiji“, precizira ekspert.

Rar konstatuje da Nemačka ostaje lider u EU kada je reč o saradnji sa Rusijom, „održava veze, trgovinske odnose, i na tome se danas mnogo toga zasniva“.

Podsetimo, Evropski parlament je pozvao zemlje EU da smanje zavisnost od ruskih energenata, kao i da obustave realizaciju „Severnog toka 2“, navodi se u rezoluciji EP nakon debate o Rusiji na plenarnoj sednici koja je danas održana. Rezolucije EP o međunarodnim pitanjima su deklarativne, i nisu obavezujuće. Međutim, druge institucije EU bi trebalo da saslušaju mišljenje poslanika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala