Mediji: Američki senatori odobravaju ideju sastanka Putina i Bajdena

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol u Vašingtonu
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Američki senatori iz obe partije izjavili su za portal „Aksios“ da generalno odobravaju ideju o sastanku između američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, pri čemu se kongresmeni protive resetovanju odnosa između Vašingtona i Moskve.

Portal napominje da je „veoma verovatno“ da će se sastanak dvojice lidera održati nakon samita G7 koji je planiran za jun. Bajdenu će putovanje na samit G7 u Veliku Britaniju biti prva poseta inostranstvu od dolaska na vlast.

Republikanski senator Marko Rubio smatra da se sastanak Putina i Bajdena „mora održati“.

„Bez obzira na zabrinutost koju imamo zbog Putina, on ima nuklearno oružje. Samo to već znači da moramo nekako da sarađujemo sa njim“, istakao je Rubio.

Drugi republikanski senator Ričard Ber ne vidi negativne strane u sastanku. A kongresmen Ben Kardin sastanak Putina i Bajdena smatra „dobrom idejom“, s obzirom da su na dnevnom redu Ukrajina i sajber napadi.

Međutim, niz drugih senatora ne slaže se s njima.

Arhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
Putinova „sicilijanska odbrana“: Kako je ruski lider „pročitao“ Bajdena

Republikanac Džim Riš smatra da se već zna kako će teći dijalog dvojice predsednika. Prema njegovim rečima, američki predsednik treba pre sastanka sa Putinom da uvede sankcije kako bi blokirao projekat „Severni tok 2“. Sa Rišom se slaže i senator Ted Kruz.

Portal navodi da izgradnja ovog gasovoda, kao i hapšenje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog povećavaju hitnost i nepredvidivost samita dvojice lidera.

Predsedavajući Odbora za spoljne odnose američkog Senata Robert Menendez rekao je da veruje da će Bajden efikasno održati sastanak, mada ne gaji velike nade.

Ranije je Bajden u telefonskom razgovoru sa Putinom predložio da održe lični sastanak u trećoj zemlji. Američki državni sekretar Entoni Blinken objasnio je da je Bajden predložio Putinu da se sastanu narednih nedelja. Blinken je u sredu izjavio da ne zna da li je Putin prihvatio Bajdenov poziv na samit, ali da se poziv razmatra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala