Kremlj: Nećemo tolerisati „šizofreno“ ponašanje Češke i Bugarske

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Rusija ne namerava da toleriše ponašanje Češke, Bugarske i baltičkih zemalja, ali želi da bude u dobrim odnosima sa svim državama, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Nećemo tolerisati to što sada rade u Češkoj, ni kako im se pridružuju Bugari i baltičke zemlje i drugi u okviru takozvane solidarnosti. Već ne tolerišemo i jasno to pokazujemo. I, kao što je rekao ruski lider Vladimir Putin, tako će biti na dalje“, rekao je Peskov za „Prvi kanal“.

Antiruski koraci Češke i Bugarske izazivaju samo razdraženost, žaljenje, nerazumevanje i želju za promenama u „šizofrenim stavovima“ tih zemalja, naglasio je on.

Kako je rekao, želja Rusije da bude u dobrim odnosima je glavna.

„Iz nekog razloga i Vašington, i Brisel, i druge evropske prestonice uporno odbijaju da čuju taj prvi deo i glavnu Putinovu poruku“, dodao je on.

Konfrontaciona raspoloženja prema Rusiji rastu

Portparol je rekao da Kremlj sa žaljenjem konstatuje da konfrontaciona raspoloženja zapadnih zemalja prema Rusiji rastu.

„Zaista, sa žaljenjem možemo da konstatujemo da konfliktni, tačnije konfrontacioni potencijal oko Rusije, ima tendenciju rasta, to je veoma zabrinjavajuće“, zaključio je Peskov.

Kako je precizirao, verovatno može da se zaključi da se politika obuzdavanja Rusije koje se desetak godina pridržavaju ne samo SAD, već i oni koje Moskva naziva „kolektivnim Zapadnom“, sada pretvorila u konfrontacionu manifestaciju.

Podsetimo, odnosi Moskve i Praga su u ozbiljnoj krizi — strane su proterale desetine diplomata nakon što su češke vlasti optužile Rusiju za umešanost u eksplozije u skladištu municije u selu Vrbjetice na istoku Češke 2014. godine.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Lavrov o eksploziji u skladištu municije: Češka prekršila međunarodne sporazume

S tim u vezi, baltičke zemlje su ranije proglasile nekoliko ruskih diplomata za persone non grata u znak solidarnosti sa Češkom.

Slične mere preduzele su i Sjedinjene Američke Države, Bugarska, Ukrajina, Slovačka, Poljska i Rumunija. Rusija reaguje recipročno.

Poljuljani su i odnosi Rusije i Bugarske. U sredu je Bugarska nacionalna televizija, pozivajući se na tužilaštvo, saopštila da je šest državljana Rusije osumnjičeno za izazivanje eksplozija u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj, a da su trojica optužena za pokušaj ubistva bugarskog biznismena Emilijana Gebreva.

Komentarišući optužbe Bugarske, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zvanična Sofija na taj način može da dođe sve do optužbi za ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda i da je takvim optužbama Sofija odlučila da nadmaši Čehe.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala