„Gasprom“ menja strategiju – fokus na preradi gasa

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
U tekućem periodu „Gasprom“ „malo“ menja strategiju i posvećuje više pažnje pitanju stvaranja novih kapaciteta za preradu sirovina, rekao je šef kompanije Aleksej Miler.
„To je povezano sa tim što je gas iz nalazišta iz istočnog Sibira višekomponentan i sadrži etan. Osim toga, u zapadnom Sibiru na našim tradicionalnim nalazištima radimo u sve dubljim i dubljim slojevima zaliha gasa, a taj gas sadrži etan. Zadatak je da monetizujemo rezerve gasa koji sadrži etan“, objasnio je Miler.

Trenutno kompanija ima dva takva projekta – kompleks u Ust Lugi i Amursko postrojenje za preradu gasa (GPZ). Prema rečima šefa „Gasproma“, ti projekti su među najvećim u svetu.

Prve dve tehnološke linije GPZ biće puštene u rad u najskorije vreme. Postrojenje se gradi od 2015. godine. Sirovine koje će prerađivati biće gas koji se pumpa gasovodom „Sila Sibira“.

Postrojenje će činiti šest tehnoloških linija, a očekuje se da postigne pun kapacitet 2025. godine. Kompanija je procenjivala vrednost izgradnje na 950 milijardi rubalja.

Prema rečima Milera, „Gasprom“ takođe razvija scenarije svog razvoja do 2050. godine u kontekstu trenda niskougljenične ekonomije.

Osim toga, kompanija radi na proizvodnji vodonika iz metana bez emisije ugljen-dioksida.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala