Češka ministarka: Moguća je i treća verzija događaja u skladištu oružja

© Foto : Policie ČREksplozija na skladištu municije Vrbjetice, Češka
Eksplozija na skladištu municije Vrbjetice, Češka  - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Češka ministarka pravde Marija Benešova smatra da je moguća i treća verzija događaja u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine, za koje deo jedan deo čeških vlasti optužuje Rusiju.
„Bila sam prisutna na sastanku vlade kada je razgovarano o incidentu u češkom selu Vrbjetice. Moje mišljenje o tome je veoma slično mišljenju predsednika Miloša Zemana. Istovremeno, videla sam samo saopštenje kontraobaveštajne službe, niko nema pristup 'živim' materijalima. Čak smatram da postoji još jedna - treća moguća verzija istrage“, rekla je Benešova u intervjuu portalu „Novinki“.

Ministarka nije otkrila koja je to treća verzija.

„Ne mogu da govorim o tome, to je informacija koju ne mogu da saopštim. Ali sve to postoji u belešci sa sastanka vlade“, objasnila je ona.

Sa svoje strane, na molbu da prokomentariše reči Benešove o navodnom postojanju treće verzije istrage, češki premijer Andrej Babiš je izjavio da je tačna prethodna informacija o tome - da postoji samo jedna verzija.

„Postoji samo jedna verzija istrage o kojoj ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček i ja izveštavamo i nje se pridržavamo. To je sve“, rekao je Babiš, imajući u vidu verziju koja se odnosi na prebacivanje pripadnika strane obaveštajne službe preko teritorije Češke.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Pogled na Prag - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2021
Češka: Zemanov govor o eksplozijama u skladištu municije najviše obradovao Moskvu

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Predsednik Češke Miloš Zeman je 25. aprila izjavio da u izveštajima kontraobaveštajne službe nije bilo dokaza o prisustvu „ruskih agenata“ u skladištu municije, gde su se 2014. godine dogodile dve eksplozije.

Prema rečima Zemana, razmatraju se dve verzije. Prva je da su se eksplozije dogodile zbog nepažljivog rukovanja municijom, a druga ─ da su za incident odgovorne strane specijalne službe. Kako je rekao, obe verzije treba pažljivo proveriti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala