Brisel upozorio Kurtija

© AP Photo / Aris OikonomouŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj  - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Pratite nas
Šef diplomatije EU Žozep Borelj upozorio je danas premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, da evropski put Kosova može biti blokiran ukoliko ne dođe do postizanja sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

"Jasno je da bez priznatog međunarodnog statusa evropski put Kosova nema budućnosti", rekao je Borelj posle sastanka sa Kurtijem u Briselu. 

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Kurti neće na sastanak sa Vučićem 11. maja u Briselu

Poručio je da je EU tu da pomogne procesu dijaloga, između ostalog i u interesu Prištine, a da nije "Kosovo to koje čini uslugu EU" učešćem u dijalogu sa Beogradom.

"Spremi da pomognemo novoizabranom predstavniku Kosova da se upozna sa procesom koji već traje. Ne počinjemo ništa iz početka, niti možemo baciti kroz prozor šta je već urađeno sa prethododnim vlastima. Upoznajte se da bi ste nastavili sa procesom", poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU ocenjuje da nastavak dijaloga i dolazak do dogovora neće biti "ni prijatan, ni lak", ali da će biti dobro za narod na Kosovu, u Srbiji i na celom Zapadnom Balkanu.

Borelj dodaje da postoji dugačak spisak onoga što je EU već učinila za Kosovo i da je ”umoran” od navođenja šta je urađeno.

"Biće dobro i za Kosovo da bude svesno podrške koju dobija od EU", zaključio je Borelj. 

Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2021
Kurti za NATO više nije ni „gospodin sa Kosova“ /foto/

Odgovarajući na pitanja o "non pejperu", Borelj je pozvao medije da ne prave lošu atmosferu prenošenjem lažnih vesti, već da se koncentrišu na kostruktivnu pomoć dijalogu.

"Non pejperi su izgleda u modi. Nadam se da sutra neće biti još jednog novog. Ne radim sa non pejperima, za mene se ti fantomski dokumeti ne postavljajuju kao pitanje. Žao mi je što cirkulišu i lažne vesti koje non pejper pripisuju jednom od mojih civilnih službenika”, zaključio je Borelj,a preneo Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala