U Sankt Peterburgu porinut minolovac „Petar Iljičev“ /video/

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaSankt Peterburg
Sankt Peterburg - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Minolovac „Petar Iljičev“ projekta 12700 porinut je na Srednjenevskom brodogradilištu.
„Brodovi ovog projekta već su se dobro pokazali na moru, laki su za upravljanje, poseduju veliku žilavost. Nastaviće se izgradnja ove serije brodova. Nadam se da će brodovi isporučivati na vreme i imati visoko kvalitet“, rekao je na ceremoniji porinuća glavni komandant mornarice Rusije Nikolaj Jevmenov.

Prema njegovim rečima, prilikom izrade projekta 12700 korišćene su najnaprednije tehnologije i ovi brodovi nemaju pandane u svetu.

Dodao je da će zastava na „Petru Iljičevu“ biti podignuta ove godine i to pre roka.

Prema rečima predsednika odbora direktora „Objedinjene brodogradilišne korporacije“ Georgija Poltavčenka, brod je napravljen u roku i bez narušavanja kvaliteta, uprkos pandemiji virusa korona.

Izgradnja minolovca „Petar Iljičev“ počela je u julu 2018. godine. Postao je šesti brod u liniji projekta 12700 „Aleksandrit“, koji brodogradilište „Srednje-Nevski“ gradi po narudžbini ruske mornarice. Ranije je fabrika predala kupcu četiri broda ovog projekta, a još četiri se nalaze u fabrici u različitim stepenima spremnosti.

Fregata Admiral Gorškov (levo) na paradi u Kronštatu - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
„Cirkon“ - adut ruske flote u budućnosti

Prema planovima ruske mornarice, brodovi ovog projekta će postati osnova snaga flote za uklanjanje mina i značajno će povećavati efikasnost izvršavanja misije.

Brodovi protivminske odbrane projekta 12700 je projektovao centralni morski konstruktorski biro „Almaz“ i predstavlja brod novog pokolenja protivminske odbrane.

Projektovan je za traganje i uništavanje mina u vodama pomorskih baza na bezbednoj udaljenosti od minolovca. Deplasman broda je 890 tona, dužina - 62 metra, širina - deset metara, brzina pri punom deplasmanu - oko 16 čvorova, posadu čini 44 vojnika

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala