Sudar arapskih milijardi – kreće rat za „ušatog”

© Tanjug / ZORAN ZESTICKilijan Mbape
Kilijan Mbape - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Odbrojavanju je došao kraj - sve je spremno za sudar Pari Sen Žermena i Mančester sitija u polufinalu Lige šampiona. Dve ekipe koje zbirno vrede gotovo dve milijarde evra, i čiji su vlasnici prebogati Arapi, boriće se za prolaz u finale, a imperativ je osvajanje „ušatog pehara“.

Pari Sen Žermen na čijem čelu je katarska kraljevska porodica Al Tani, projektovan je da dominira Evropom, a prošle sezone su u finalu Lige šampiona poraženi od Bajern Minhena, pa sada očajnički žele da odu karak dalje.

Ipak neće im biti lako, s obzirom na to da naspram sebe imaju Mančester siti koji vodi Pep Gvardiola, čiji je igrački kadar procenjen na preko milijardu evropskih novčanica, što dovoljno govori o tome koliko je novca uloženo da se pokori Stari kontinent. Vrednost PSŽ prema proceni poznatog sajta „transfermarkt.de“ je 828,95 miliona evra.

I jedni i drugi dominiraju domaćim prvenstvom, Pari Sen Žermen u Francuskoj, Siti u Engleskoj, ali to nije dovoljno. To je sekundarna stvar, primarna je osvajanje Lige šampiona, jer je to trofej koji ni jedni, ni drugi, (još) nemaju u svojoj riznici.

Zlatan Ibrahimović - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Zlatanu karijera visi o koncu – UEFA ga proteruje iz fudbala?!

Kada s jedne strane imate najskuplljeg fudbalera današnjice - Nejmara, koji je plaćen 222 miliona evra kada je 2017. godine stigao iz Barselone i kada njemu dodate Kilijana Mbapea, „teškog“ 180 miliona, onda je jasno da imate najviše moguće ambicije, ali da niko ništa ne može da vam garantuje, pogotovo kada vam je protivnik tim s jednim od najboljih trenera u modernom fudbalu.

A Gvardiola, koji je kao igrač podigao „ušati pehar“ davne 1992. godine, poručio je da vrlo dobro zna šta će zahtevati od svojih fudbalera kada u sredu od 21 čas budu istrčali na Park prinčeva.

„Odlično pamtim tu čuvenu rečenicu legendarnog Johana Krojfa, koji je rekao meni i saigračima u Barseloni pre finala Kupa šampiona odigranog na Vembliju 1992. godine. Svega minut pre početka susreta rekao nam je: 'izađite i uživajte'. Znam da ja to neću izgovoriti u Parizu, jer ja nisam Krojf“, poručio je Katalonac na čelu Mančester sitija i nastavio:

​„Ja uživam u našem putu na utakmicu, u kafi koju popijemo na aerodromu, u hotelu, u našoj zajedničkoj večeri tokom koje gledamo drugo polufinale. U konferenciji za medije u hotelu, u šetnji, treningu. Uživam u čitavom tom procesu, nije to samo trenutak kada izađete na teren. Znamo koliko je teško doći do polufinala, i zato je Krojf imao tu ideju. Kada dođete do ovog nivoa, onda ste nervozni, jer razmišljate o posledicama, ne o uživanju u utakmici i zadovoljstvu koje sa sobom nosi pobeda. Jednostavno treba da kažete sebi: 'Hej, i mi smo dobri, tako da treba da se opustimo'. To je pristup vrhunskih sportista u svim sportovima“, rekao je Gvardiola.

Zidan i Tuhel su fudbal pretvorili u partiju šaha

Siti je praktično osvojio titulu u Premijer ligi, a Pep je o ambicijama u Ligi šampiona rekao da ne krije da želi pehar.

„U polufinalu sam uvek mirniji nego u drugim takmičenjima. Imam utisak da smo već odradili dobar posao, tim je srećan i zadovoljan. Mislim da je ovo odličan trenutak za nas", aludirao je Gvardiola na pehar osvojen pre četiri dana u engleskom Kupu, posle pobede nad Totenhemom (1:0).

​S druge strane, njegov kolega Maurisio Poćetino poručuje da je pariska mašinerija spremna da samelje još jednu prepreku. Prethodno je eliminisan minhenski Bajern.

„Smireni smo. Znamo šta da ćemo morati mnogo da se borimo kako bismo pobedili fantastičku ekipu kakva je Mančester siti. Biće teško i moraćemo da igramo najbolje što umemo“, rekao je Poćetino.

Na pitanje novinara da li će protiv Mančester sitija biti teže nego protiv Bajerna, Argentinac je iskreno odgovorio:

„Mislim da je Siti jedan od najboljih timova na svetu, sa za mene, najboljim trenerom. Da li će biti teže nego protiv Bajerna? Ne znamo“.

Ali Nejmar zna šta je cilj PSŽ ove sezone, kao i mnogih prethodnih....

„Znamo da smo na pravom putu. Atmosfera u timu je fantastična i nastavićemo da radimo kako bismo osvojili trofej u Ligi šampiona", jasan je Brazilac, koji će uz Mbapea biti najveća opasnost po „građane“.

► Novi vulkan je „eruptirao“ u Italiji: Čizma priča o mogućem tandemu Vlahović – Ibrahimović

► Sudija je „preživeo“ špansku paranoju, a Romanov Čelsi iz Madrida nosi gol u gostima!

► Svet bruji o bizarnom slučaju fudbalera Zvezde

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala