Šta se u stvari desilo na izborima u Albaniji?

© AFP 2023 / GENT SHKULLAKUEdi Rama
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Rezultati parlamentarnih izbora u Albaniji govore da je lider Socijalističke partije Edi Rama odbranio sve svoje glasove sa izbora od pre četiri godine. Problem za opoziciju je taj što više nemaju odakle da „izvuku“ birače, kaže Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost za Sputnjik.

 

Prema dosadašnjim rezultatima, vladajuća Socijalistička partija osvojila je 73 mandata, što znači da je obezbedila većinu koja joj je potrebna za parlament i formiranje vlade u naredne četiri godine, prenosi Juronjuz Albanija. Lider te partije Edi Rama proglasio je pobedu, a njegove pristalice proslavile su na Trgu Skenderbeg.

Rama odbranio svoje glasove sa prethodnih izbora

Proroković kaže da je rezultat bio tesan, a razlika između vlasti i opozicije je i u broju glasova i u broju mandata vrlo mala.

„Partija Edija Rame je dobila manji broj ukupnih glasova od preostale tri liste koje su ušle u parlament, ali je zbog izbornog sistema dobila veći broj mandata. Puno toga čudnog je vezano za ove izbore, od same činjenice da su glasovi brojani 36 sati, pa do toga da američka ambasadorka pozdravlja istrage koje se tiču aktivne i pasivne korupcije na biralištima. Ali, mislim da sve to sada ne može poremetiti Edija Ramu koji je po treći put ostvario izbornu pobedu“, ocenjuje Dušan Proroković.

Naš sagovornik primećuje da je i opozicija, koja je neposredno nakon izbora proglasila pobedu, sada unekoliko promenila retoriku u odnosu na prethodne dane.

„Unutar ključne opozicione Demokratske partije već su počele podele, traži se odgovornost predsednika Ljuljzima Baše i njegova ostavka, što opet jača Raminu poziciju. Mislim da će se stvari kretati u tom smeru da će Rama sa ovom tankom većinom formirati vladu, ali da ostaju ti brojni problemi za Albaniju, koje on do danas nije rešio, kao potencijalni okidači nekog socijalnog ili političkog nezadovoljstva“, uveren je Proroković.

Javni dug Albanije, objašnjava, premašuje 100 posto bruto društvenog proizvoda zemlje, a Ramu čekaju i problemi koji su prešli granice same države i tiču se korupcije, nelegalnih biznisa i legalizacije novca sticanog nelegalnim putem. To je opozicija najviše i zamerala premijeru.

„Imamo i taj slučaj Toma Došija, lidera Socijaldemokratske stranke, koji je osvojio mandat u Skadru i koji još  nije zvanično proglašen za poslanika, ali je pod pritiskom Stejt departmenta morao da podnese ostavku, upravo zbog optužbi za korupciju i neke sumnjive poslove. Dakle, puno toga unutar institucionalnog aparata ne fukcioniše, a na to se nadovezuju ovi ekonomski i socijalni problemi i pitanje je kako će se Rama sada nositi sa tim“, ističe Proroković.

Opozicija više nema odakle da „izvuče“ birače

Treba, smatra sagovornik Sputnjika, podvući da je Demokratska partija u koaliciji ovoga puta osvojila 150.000 glasova više nego na prethodnim izborima, što govori da će Rama sada imati mnogo više problema sa opozicijom u parlamentu nego što je to ranije bio slučaj.

„Međutim, uprkos velikoj kampanji,  izlaznost je bila oko 48 posto, što govori da opozicija više nema odakle da izvuče birače. Naime, Albanija zvanično ima 3,6 miliona birača, a ponovo je na izbore izašlo oko 1.700.000 ljudi. Dakle, ogroman broj ljudi je emigrirao i pobegao iz zemlje, što se još jednom pokazalo na ovim izborima“, napominje Proroković.

Meta najveći gubitnik

Prema njegovim rečima, najveći gubitnik na minulim izborima je, po svoj prilici, albanski predsednik Iljir Meta, jer je partija koju predvodi njegova supruga osvojila duplo manje glasova nego 2017. godine.

„Posmatrano u mandatima oni su pretrpeli totalnu katastrofu. Pre četiri godine osvojili su 19 manadata, dok će nakon ovih izbora imati četiri ili pet, što govori da se značaj te političke grupacije sveo na neku kategoriju simboličkog karaktera i da Iljir Meta više nema tu snagu u skupštini koju je imao do sada. Očekujem da će on ostati predsednik Albanije, ali više ni izbliza neće imati onakvu ulogu kakvu je imao do ovih izbora. Pretpostavljam da mu je ovo i poslednji mandat na funkciji predsednika, jer je iz ove pozicije teško očekivati da će se ponovo kandidovati“, zaključuje Dušan Proroković.

Oko 3,6 miliona glasača, 2,8 miliona građana Albanije i 800.000 Albanaca iz inostranstva biralo je u nedelju 140 poslanika, koji će ih u naredne četiri godine predstavljati u albanskom parlamentu. Izbore u Albaniji pratilo je 125 posmatrača iz 32 zemlje članice OEBS-a.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala