Novo iznenađenje za javnost — srpski „non pejper“ koji bi mogao da šokira Zapad

© AFP 2023 / MANDEL NGANPotpisivanje papira
Potpisivanje papira - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
U specijalnom diplomatskom ratu koji ima za cilj da Srbija odustane od Kosova i Metohije i da Bosna i Hercegovina postane unitarna država, poseglo se za novim oružjem – non pejperom. Ali, mnogi bi bili iznenađeni ako bi u javnost odjednom iscurio – „srpski tajni papir“.

Iako taj non pejper ne postoji, a sigurni smo da zvaničnici u Beogradu uopšte i ne rade na njemu, mogli bismo slobodno da pretpostavimo da bi on, kada bi nastao, bio potpuno drugačiji od ovih koji su pušteni u javnost.

Podsetimo, najpre je takozvani slovenački papir (zvanična Ljubljana demantovala njegovo postojanje) uznemirio duhove na Balkanu jer predviđa podelu Bosne i Kosova, cepanje granica i stvaranje etničkih država.

Potom, usledio je navodni „nemačko-francuski“ non pejper (Berlin i Pariz negirali da postoji), lansiran iz Prištine, koji „nudi“ Beogradu brojne ustupke da bi Srbija učinila „samo jedno“ – priznala nezavisno Kosovo.

Ali, umesto tih „probnih balona“, lukavih i nepristojnih ponuda, višestruko demantovanih ideja i predloga, vratimo se na nepostojeći non pejper Srbije.

Šta bi mogao da sadrži taj nezvanični papir i zašto bi mnoge štrecnuo i izbio im adute iz ruku?

Srbija bi najpre mogla da iznese šokantan predlog:

— Da se ubuduće obavezno i doslovce, apsolutno poštuju svi međunarodni sporazumi pravno važeći za sudbinu celovite Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije u okviru Srbije – Dejtonski mirovni sporazum i Rezolucija 12 44.

Beograd bi, zatim, mogao žestoko da uzburka strasti na Zapadnom Balkanu predlogom:

— Da se Republici Srpskoj vrate sve dejtonske nadležnosti koje su joj otete bahatom uzurpacijom i siledžijskom političkom samovoljom visokih predstavnika u poslednje dve decenije.

Papiri, dokumenta - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Rat tajnim papirima: Šta tačno Zapad očekuje od Srbije i koliko je spremna da popusti

Dalje, srpski non pejper mogao bi opasno da uznemiri regionalne i zapadne duhove i idejom:

— Da se poštuju i odmah, bez odlaganja primene baš sve dogovorene odredbe Briselskog sporazuma uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Tajni beogradski papir mogao bi potpuno da protrese zapadnu konstrukciju utemeljenu u ovom delu Evropu porukom:

— Da je Srbija spremna da Albancima na Kosovu i Metohiji, na osnovu međusobnog dogovora i odluke SB UN, omogući takvu suštinsku i teritorijalnu autonomiju kakvu nisu zabeležili moderna politička i pravna teorija i praksa.

Srpski non pejper imao bi i završnu napomenu koja bi baš ustalasala i uzbudila javno mnjenje zapadnih i regionalnih centara:

— Da Srbija sve ove ciljeve neće postizati nasilnim sredstvima, ratom, jednostranim potezima već isključivo kroz dogovore, saradnju, kompromis sa susedima i uz saglasnost Evropske unije, velikih sila i članica SB UN.

Rat non pejperima je tek počeo. Simbolički, krenuo je ponovo baš iz Slovenije. U toku je zauzimanje startnih pozicija, prestrojavanje, zagrevanje pred žestoke okršaje.

Važno je znati da i Srbija ima ubojito oružje. Tajni papir koji još – ne postoji.

Kao što je demantovano i postojanje onih zapadnih papira čiji sadržaj je već objavljen.

Ko razume, shvatiće.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala