„Nismo uspeli“: Oštra kritika glavnog američkog epidemiologa

© REUTERS / DANISH SIDDIQUIVirus korona u Indiji
Virus korona u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Glavni američki epidemiolog Entoni Fauči izjavio da svet nije uspeo da se ujedini i spreči „poplavu“ virusa korona u Indiji.

Posebno je kritikovao bogatije države zbog toga što nisu omogućile jednak pristup zdravstvenoj zaštiti širom sveta. Fauči je rekao i da je upravo situacija u Indiji još više naglasila globalnu nejednakost.

„Jedini način na koji ćete adekvatno odgovoriti na globalnu pandemiju je globalni odgovor, a globalni odgovor znači jednakost u celom svetu“, rekao je Fauči, prenosi B92.

Indija je zabeležila, podsetimo, 360.960 novih slučajeva u 24 sata, prema podacima ministarstva zdravlja, što je još jedan novi dnevni svetski rekord. Ministarstvo je takođe reklo da je ukupan broj smrtnih slučajeva u Indiji prešao 200.000 i iznosio je 201.187.

I dok SZO pokušava ubrzati podršku Indiji putem inicijative Kovaks, Fauči ističe da „moramo učiniti i više od toga“.

„Sjedinjene Države zaista su se aktivirale u pružanju pomoći Indiji, šaljemo kiseonik, remdesivir, ličnu zaštitnu opremu, niz drugih lekova i uskoro ćemo poslati vakcine u pomoć“, rekao je

„Dakle, mislim da je to odgovornost koju bogate zemlje moraju preuzeti. Trenutno je to užasna tragična situacija u kojoj ljudi umiru jer nema dovoljno kiseonika, gde nema dovoljno bolničkih kreveta. Moramo pokušati, gledajući napred, kako bismo postigli što više pravičnosti kada je reč o pitanjima javnog zdravlja, koliko god to mogli“, istakao je Fauči.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala