Ljubinka Milinčić: Erdogan, Lukašenko — ko je sledeći? /video/

© Sputnik / Dejan SimićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Kada su saradnici Navaljnog objavili da je njihov lider otrovan, Evropa je prosto proključala, iako ruski lekari koji su mu spasli život, nisu našli nikakvih tragova trovanja. Uključile su se i njihove nemačke kolege koje su nastavile lečenje, tvrdeći unapred da je otrovan novičokom.

Usledile su sankcije Rusiji, prvo jedne, pa druge, ucene, bojkoti, pretnje...

Kada je otkrivena zavera kojom je pripreman državni udar u Belorusiji i ubistvo predsednika Lukašenka i kad su uhapšeni zaverenici priznali pripremanje zločina, Evropa nije ni trepnula.

Lukašenkova munjevita reakcija

Samo je Lukašenko ozbiljno shvatio situaciju i reagovao munjevito. Iako je, kako kaže, „malo verovatno da će Belorusija iznenada ostati bez predsednika“, odlučio je da napiše svojevrstan testament — dekret o prenosu vlasti.

„Ako se desi da ubiju predsednika, već sutradan na vlast dolazi Savet bezbednosti. Mora odmah da se uvede vanredna situacija, u slučaju da se neko primakne našim granicama.“

Prema njegovom planu, u vanrednoj situaciji u zemlji će se faktički pojaviti „kolektivni predsednik“ — Savet bezbednosti na čijem će čelu biti premijer.

Situacija u Belorusiji je takva da pokušaj nasilne smene vlasti mnoge nije iznenadio, kao ni činjenica da jedan od dvojice uhapšenih ima američko državljanstvo.

Obojena revolucija, organizovana i potpomognuta, kao i sva prethodna „proleća“ od strane Zapada, nije uspela, nisu uspeli ni štrajkovi po državnim preduzećima, pa ni pokušaj ekonomskog bojkota; zapadne obaveštajne službe nisu uspele ni da od žene bivšeg predsedničkog kandidata Tihanovskog naprave lidera, ma koliko je spremali po zapadnim zemljama i primali na najvišem nivou. Zato su morali da smisle radikalniji scenario.

Zaverenici su nameravali da blokiraju Minsk, isključe energetski sistem, da vojsku, policiju i KGB navedu da se međusobno sukobe, što bi dovelo do strašnog građanskog rata i velikog broja žrtava.

Snajperista za samo milion

Prema jednom od 3 scenarija, koji je objasnio sam Lukašenko, za uništenje rezidencije i predsednika izdvojeno je 10 miliona dolara, a za snajperistu — milion. U napadu je trebalo da strada i čitava njegova porodica.

Beloruski opozicionari bi morali ozbiljno da se zamisle — jeftino su se prodali, ako se ima u vidu 750 miliona evra, koliko je, po rečima ministra Hajka Masa, samo Nemačka potrošila za podršku arapskom proleću! A snajperista, koji je imao zadatak da ubije predsednika suverene zemlje i time izazove građanski rat — samo milion.

Lukašenko je za organizaciju zavere optužio Bajdenovog savetnika Karpenera i time izazvao bar jednu, doduše, mlaku reakciju — Amerika ne priznaje bilo kakvu vezu sa događajem. I gotovo. Ne traže krivca, ne sude nikome, ne prete, ne uvode sankcije. Lukašenko nek vidi šta će. Ionako ne može da se koristi na način na koji koriste Navaljnog.

Ubijanje tuđih predsednika

A državni prevrat i pokušaj ubistva, sa direktnim ili indirektnim učešćem Amerike, nisu ništa novo. Setimo se samo Sadama. Obesili su ga po nalogu Amerike. I nikom ništa. Jedino se „stilski“ nije dopalo predsedniku Bušu Mlađem — zato što je bilo „grubo“ izvedeno. Kako kaže, izgledalo je kao da je osveta, a ne kazna za zločine.

A šta je ako ne osveta — veza Sadama sa Al kaidom nije potvrđena, a beli prah u bočici koju trese Kolin Pauel, ostaće kao primer laži sa najvišeg mesta. Lažne optužbe, a kazna stravična.

I ubistvo Gadafija je na savesti Amerikanaca i mada je izgledalo još strašnije, gomila ga je prosto linčovala, nije izazvalo čak ni stilske zamerke. Hilari Klinton se obradovala. „Vau“, izjavila je sa osmehom.
Tome treba dodati i pokušaj ubistva Janukoviča 2014. godine i to nakon što je pristao na sve što je opozicija od njega tražila i nakon što su Francuska, Nemačka i Poljska stavile svoj potpis na praktično mirnu predaju vlasti.

Pojavila se Viktorija Nuland, opsovala Evropu i preuzela stvar u svoje ruke. Tako je počeo pravi lov na Janukoviča. Putin će jednom prilikom izjaviti da su mu Rusi jedva spasli glavu.
I Erdogan je tvrdio da su Amerikanci organizovali neuspeli atentat na njega.

Ko je sledeći?

Prethodne emisije "Moj pogled na Rusiju":

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala