Krivokapić: Leposavić izneo lični stav o Srebrenici, na to nije imao pravo

© Tanjug / MARINA MAKSIMOVICZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da se ne slaže da se u slučaju iznošenja stavova ministra Vladimira Leposavića, o tome da li se u Srebrenici desio genocid, radilo o ekspertskim stavovima. Krivokapić ističe da je reč o ličnom stavu Leposavića o pitanju koje deli crnogorsku javnost.

Krivokapić je naglasio da u odgovoru ministra Leposavića da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi, ministar nije iznio svoj ekspertski stav, već svoj lični na koji, kao ministar u javnom obraćanju poslanicima i javnosti, kako ističe premijer, nema pravo.

„Ovo pre svega jer kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava dobro zna da nema pravo da osporava ili smatra da nije utvrđeno nešto što je pravosnažnim presudama međunarodnih sudova presuđeno kao genocid, a što je takođe potvrđeno Deklaracijom o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, koju je crnogorska Skupština usvojila 2009. godine, koju, kao ministar mora poštovati“, navodi se u pisanom odgovoru premijera Krivokapića.

Krivokapić je naglasio da je predlog za razrešenje uputio ne samo zbog izjave Leposavića o tome da li se u Srebrenici dogodio genocid, već zbog toga što nije bio zadovoljan njegovim radom, prenosi IN4S.

„Kao odgovoran premijer nemam pravo da tolerišem nečiji nerad ili rad koji ne opravdava poverenje koje sam mu lično dao prilikom predlaganja sastava Vlade. Dakle, dao sam šansu ministru Leposaviću da Crnu Goru zajedno i odgovorno povedemo evropskim putem kao jedinim mogućim, ali on moje poverenje nije opravdao. Svako dalje polemisanje oko pozadine moje odluke da predložim njegovo razrešenje vodilo bi intrigarenju i razgovoru o onome o čemu ne želim da govorim, iz poštovanja prema njegovoj još uvek aktuelnoj ministarskoj poziciji ali i Vladi, jer pozadine odluke koje on nesumnjivo zna, treba da ostanu u domu kom one i pripadaju, u Vladi Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je saopštio da kao premijer i menadžer tima Vlade ima pravo i dužnost da predloži smenu onog člana koji svoj posao nije obavljao kako treba.

„Ovo pre svega zbog građana Crne Gore ali i skupštinske većine čije povjerenje Vlada mora opravdati, sa čijom voljom se niko ne sme igrati i čiju pobedu i ugled koji je nova vlast nesumnjivo stekla u međunarodnoj zajednici niko ne sme dovesti u pitanje, a naročito ne član Vlade. Na ovako odgovoran put obavezani smo poverenjem građana Crne Gore, ali i Sporazumom koji su zaključili nosioci tri pobedničke liste na avgustovskim izborima i svaki član Vlade moraće najodgovornije poštovati odredbe tog Sporazuma koji je i zaključen da bi se izbeglo neslaganje ili razilaženje u pitanjima o kojima parlamentarna većina možda ne razmišlja isto, ali je zaključen kao uslov sloge, da bi se posvetili onome zbog čega smo dobili poverenje naroda, borbi protiv kriminala i korupcije kao najvažnijem pitanju za opstanak Crne Gore", naveo je Krivokapić.

Krivokapic pozvao na moratorijum na nesuglasice 

Sednica crnogorskog parlamenta na čijem dnevnom redu je bio "premijerski sat" završena je apelom predsednika vlade Zdravka Krivokapića poslanicima vlasti i opozicije, kao javnosti da stave moratorijum na nesuglasice do kraja turističke sezone, koja je veoma značajna za Crnu Goru.

Apelovao je da se u periodu od 25 maja do 25. septembra ne organizuju bilo kakva okupljanja, jer to je, kazao je, loša poruka onima koji bi želeli da dođu u Crnu Goru.

"Stavimo moratorijum na sve naše nesuglasice i da dočekamo spremo turističku sezonu. Nema boljeg potencija od Crne Gore, njenog gostoprimstva i uvažavanja gosta. Dajte da to pokažemo zajedno", apelovao je Krivokapić, uveren da građani to znaju da urade, a da je, kako je rekao, samo pitanje - hoćemo li.

Premijer je naveo šest stubova razvoja Crne Gore, a to su: građanska država, proevropska Crna Gora, socijalna pravda, ekonomski razvoj i finansijska stabilnost i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i digitalno društvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala