Gde će Srbi za Uskrs i Prvi maj: Smeštaji na planinama i u banjama skoro puni, putuje se i u – Egipat

© AFP 2016, KHALED DESOUKIPrazno letovalište Šarm el Šeik u Egiptu
Prazno letovalište Šarm el Šeik u Egiptu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Bliže se Uskrs i Prvi maj, praznici koje će mnogi u Srbiji provesti na planinama i u banjama, gde su smeštaji već sada skoro potpuno popunjeni. Ipak, ima onih koji će u to vreme otputovati u inostranstvo, a glavna destinacija im je – Egipat.

Iako će Uskrs i Prvi maj mnogi Srbi tradicionalno provesti na „domaćem terenu“, potražnja za inostranim destinacijama u ovo doba godine nije izostala uprkos pandemiji, koja je broj putnika koji idu na odmor preko turističkih agencija „skresala“ sa oko 100.000 na do 12.000.

Glavna inostrana destinacija – Egipat

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić predočava da je od inostranih destinacija trenutno najtraženiji Egipat, zbog toga što je, za sada, jedino mesto na kom turisti mogu da se kupaju u moru i steknu utisak da je leto već stiglo.

„Ove godine je tih putovanja nešto više s obzirom na to da nemamo druge destinacije, poput evropskih gradova, koji su u ovom periodu godine bili najtraženiji oko 10 godina unazad. Nažalost, to ovog trenutka ne možemo da organizujemo, zbog toga što je Evropa manje-više zatvorena“, ističe Seničić za Sputnjik.

U Egipat je trenutno moguće ući samo uz negativan PCR test, ali se Seničić nada da će do druge polovine maja ta zemlja početi da priznaje i sertifikat o vakcinaciji za prelazak granice.

© Foto : PixabayU Egipat je trenutno moguće ući samo uz negativan PCR test
Gde će Srbi za Uskrs i Prvi maj: Smeštaji na planinama i u banjama skoro puni, putuje se i u – Egipat - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
U Egipat je trenutno moguće ući samo uz negativan PCR test

Naši turisti će u manjem broju za praznike putovati i u Tursku i Tunis, za koje je potreban negativan PCR test, ali i na Kipar, koji priznaje sertifikat o vakcinaciji za sva cepiva, osim kineskog, i negativan PCR test.

„Uvek, pa i sada, postoje daleke destinacije kao što su UAE, za koje uvek ima interesovanja u ovo doba godine. Međutim, ograničenje s obaveznim PCR testom je nešto što je jedan deo putnika odbilo od te destinacije, ali biće nekih grupa i za UAE. Pojedinačni putnici su se interesovali i za najdalje destinacije, poput Maldiva i Zanzibara. Za Maldive je neophodan negativan PCR test, a Zanzibar nema nikakve uslove“, napominje Seničić.

Osim daljih stranih destinacija, domaći turisti praznike žele da provedu i u zemljama regiona, pogotovo onim koje za prelazak granice ne traže negativan test ili sertifikat o vakcinaciji – Crnoj Gori, BiH, Albaniji, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Što se Grčke tiče, Seničić kaže da potražnja nije velika, jer ta zemlja u poslednje dve dekade nije popularna destinacija za ovo doba godine, a tako je i sada.

„Naravno, najveće interesovanje je, generalno gledano, za centre u Srbiji, pre svega banje, velike gradove i planine. To je ono što ljudima najviše prija i najdostupnije je kada smo ograničeni. Vidim po izveštajima iz smeštajnih kapaciteta da je popunjenost dosta dobra, a interesovanje veliko za centre u Srbiji“, predočava Seničić.

Puni smeštaji na planinama i u banjama

Kako su rekli iz Turističke organizacije Zlatibora, popunjenost smeštajnih kapaciteta trenutno je oko 75 odsto, a gosti su pretežno domaći turisti. Očekuje se da za vikend sve bude puno i da dnevno bude oko 30.000 gostiju. Cene u hotelima za polupansion su od 35 do 90 evra, dok je cena ležaja u privatnom smeštaju do 20 evra.

„Poštuju se sve mere. Lokalna samouprava se ponaša krajnje odgovorno. Na destinaciji od početka pandemije nije organizovan nijedan koncert ni javno okupljanje, a tako će biti i za vreme ovih praznika. U hotelima se dešavaju promene u služenju, pre svega pansionskih obroka. Produženo je vreme služenja tih obroka kako bi se smanjila gužva u restoranima. Svi objekti poštuju mere i preporuke Vlade Republike Srbije. Trenutno rade samo bašte restorana i kafića“, rekao je direktor Turističke organizacije Zlatibora Vladimir Živanović.

© Wikipedia / WhiteWriterNajtraženije destinacije u Srbiji su planine, banje i veliki gradovi
Gde će Srbi za Uskrs i Prvi maj: Smeštaji na planinama i u banjama skoro puni, putuje se i u – Egipat - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Najtraženije destinacije u Srbiji su planine, banje i veliki gradovi

Iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje predočili su da je zainteresovanost za smeštajem u tamošnjim hotelima uoči praznika porasla i da očekuju da smeštajni kapaciteti za vikend budu popunjeni najmanje 90 odsto.

„Po svemu sudeći, svi kapaciteti bi trebalo da budu popunjeni, naravno, u skladu s epidemiološkim merama koje su trenutno aktuelne. Kapaciteti koji se odnose na restorane i sale za ručavanje su smanjeni. Ukupan kapacitet hotela se nije promenio. Svi hoteli su napravili posebne prvomajske i uskršnje pakete“, kaže Mina Stanojević iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje.

Za Vrnjačku Banju su zainteresovani i domaći, ali i turisti iz regiona: Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije. Ipak, njih je ove godine manje, zbog situacije s virusom korona.

Problematičan ulazak u Srbiju

Kada je u pitanju dolazak stranih državljana u Srbiju, Seničić kaže da je to veliki problem i da stranih gostiju skoro da nema, jer su kriterijumi za ulazak u našu zemlju veoma strogi – svi inostrani državljani moraju da imaju negativan PCR test ili da budu u karantinu 14 dana.

„Ne prihvatamo sertifikate o vakcinaciji ni iz jedne druge zemlje, što je, meni, neshvatljivo, s obzirom na to da insistiramo da se naš sertifikat priznaje u raznim zemljama i ta priznanja dobijamo. Treba da uvedemo reciprocitet sa zemljama s kojima imamo dogovore i da probamo da rešimo taj problem“, smatra Seničić.

Srpski državljani koji se u svoju zemlju vraćaju iz država s kojima Srbija nema dogovoren bezuslovan prelazak granice moraju da poseduju srpski sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test.


Saznajte: U kakvom je stanju turizam u Srbiji

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala