Evropa finansira veliki projekat Albanije

© Foto : Youtube/Tech Insider/PrintscreenPloveća solarna elektrana
Ploveća solarna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriće zajam od 9,1 miliona evra albanskom državnom elektroenergetskom preduzeću Korporata Elektroenerđitike Šćiptare (Elektroenergjitike Shqiptare, KESH) za izgradnju plutajuće fotonaponske elektrane.

Zajmom, koji će se komercijalno odobriti namenskom mehanizmu koji je KEŠ osnovao u svrhu projekta, finansiraće se izgradnja plutajuće solarne farme snage 12,9 megavati, prve plutajuće fotonaponske elektrane ove veličine u Albaniji i Zapadnom Balkanu, koja će ujedno doprineti i komercijalizaciji KEŠ-a, prenosi portal Biznisinfo.

Postrojenje će se nalaziti na prostoru KEŠ-ove akumulacije hidroelektrana Vau i Dejes, u severnom delu zemlje.

KEŠ poseduje i upravlja s tri velike hidroelektrane ukupnog kapaciteta 1.350 megavati koje proizvode gotovo 70 posto električne energije u Albaniji.

EBRD napominje da se ovaj projekat poklapa sa širom ambicijom Albanije da razvije svoj solarni kapacitet, koja je već rezultirala sa dva uspešna projekta koja takođe podržava ova banka - projekat Karavasta od 140 maegavati i projekt Spitale od 100 megavati.

“Projekat je izvanredan zbog svoje inovativne tehnologije, pozitivnog uticaja na okolinu i komercijalne logike. Takođe ima potencijal da se replicira u širem regionu Zapadnog Balkana, koji ima mnogo hidroelektrana”, izjavio je Frančesko Korbo, regionalni šef EBRD-a za energetiku za Zapadni Balkan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala