Dva kandidata za novog rektora Univerziteta u Beogradu

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Julian Nyča / Kapetan Mišino zdanje gde se nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu
Kapetan Mišino zdanje gde se nalazi Rektorat Univerziteta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Odluka ko će voditi Univerzitet u Beogradu u naredne tri godine biće doneta u maju, a dva kandidata ostala su u trci za novog rektora.

Kandidati za novog prvog čoveka Univerziteta u Beogradu su dosadašnja rektorka Ivanka Popović i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić, objavio je RTS.

Rad u vreme pandemije, međunarodna saradnja, sudbina zadužbina, na stolu su Saveta Univerziteta u Beogradu uoči izbornog meseca.

U našoj najstarijoj i najvećoj visokoškolskoj ustanovi smatraju da je 2020. godina bila možda i bolja nego što se očekivalo. Na kraju ovog semestra, postoji i više prostora za praktične vežbe.

„Nastava je tokom celog ovog semestra bila kombinovana, samo što je poslednji talas bio toliko intenzivan da mislim da se skoro sve odvijalo onlajn. Verujem da će fakulteti maksimalno iskoristiti smanjenje broja zaraženih da uvedu studente nazad u zgrade fakulteta. Ovo obećava da će ispitni rokovi moći normalno da se realizuju“, ističe prof. Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Kažu i da je u vreme pandemije univerzitet pokazao svoju snagu i prilagodio se situaciji.

Novac za stipendije stiže i od izdavanja prostora zadužbina univerziteta.

„Ipak, najbitnije je zdravlje studenata. Univerzitet postoji radi studenata, ne radi nas koji smo profesori i baš zbog njih mislim da je važno da Vlada Srbije zauzme jasan i precizan stav o restituciji. Univerzitet je predao, zajedno sa Maticom srpskom i SANU, svoj nacrt zakona o restituciji Vladi Srbije“, naveo je prof. Aleksandar Popović, predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu.

Između dva svetska rata, sa imovinom procenjenom na milijardu tadašnjih dolara, Univerzitet u Beogradu bio je među tri najbogatija univerziteta u Evropi. Za sada je obnovljen rad 11 zadužbina i tri fonda.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala