Američki senatori apeluju na Kongres: Eliminisati disbalans u odnosima sa Kinom

© AFP 2023Zastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD  - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2021
Pratite nas
Američki demokratski senator Kris Van Holen i njegov kolega republikanac Den Salivan podneli su Kongresu nacrt zakona o principu reciprociteta – 2021. čija je svrha, prema njihovim rečima, da eliminiše „značajan disbalans“ u odnosima SAD i Kine.

U dokumentu, u koji je „RT“ imao uvid, govori se o nekoliko pravaca u kojima saradnja izaziva zabrinutost senatora. Tu spadaju trgovina, diplomatija, obrazovanje i sfera komunikacije. Između ostalog, u tekstu je navedeno da Peking ponekad uskraćuje pravo na ulazak američkim diplomatama i drugim zvaničnicima, kao i da ograničava kretanje američkih novinara širom zemlje.

Pored toga, Kina pruža „ogromne subvencije“ svojoj poljoprivredi, industriji čelika i aluminijuma, što sa svoje strane „šteti slobodnoj konkurenciji unutar zemlje i na globalnom nivou“, saopšteno u dokumentu.

„Nacrt zakona direktno nalaže administraciji predsednika SAD Džoa Bajdena da izradi podroban izveštaj za američki Kongres koji detaljno opisuje prepreke koje Kina stvara kako bi sprečila slobodan rad američkih diplomata, zvaničnika, novinara, preduzeća i nevladinih organizacija u zemlji“, navedeno je u saopštenju Van Holena.
FBI logo - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Šef FBI o pretnji broj jedan: Na svakih 10 sati otvaramo novu istragu

Dokument sadrži i preporuke u pogledu odgovora koji Sjedinjene Američke Države mogu da pruže kako bi postigle „reciprocitet“ u odnosima sa Kinom.

Prema rečima Van Holena, „došlo je vreme da se okonča jednostrani pristup“ Kine.

„Suština u sprovođenju principa reciprociteta je u identifikovanju svih oblasti u kojima smo stavljeni u nepovoljan položaj i izradi dosledne strategije za popunjavanje praznina“, dodao je on.

Sa svoje strane, senator Salivan izjavio je da se američki građani, biznismeni i predstavnici organizacija koje posluju u Kini „decenijama“ suočavaju sa značajnim ograničenjima i cenzurom. Apelovao je na Kongres da preduzme neophodne mere i zaštiti interese Amerikanaca.

Ranije je šef kineske diplomatije Van Ji rekao da, bez obzira na postojeće nesuglasice i razlike između Pekinga i Vašingtona, mogu da se regulišu sporna pitanja „izbegavajući sukobe i konfrontacije“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala