Zelenski želi da uključi „vrlo ozbiljne, snažne igrače“ u rešavanje problema Donbasa

© AFP 2023 / Bertrand GuayPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji ispred Jelisejske palate
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji ispred Jelisejske palate - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je tokom posete Hersonskoj oblasti da za rešavanje konflikta u Donbasu može biti formiran još jedan pregovarački format.
„Možda se proširi „normandijski format“, a možda se formira poseban, paralelan format sa drugim državama, sa vrlo ozbiljnim, snažnim igračima. Ne samo zato što su oni moćni, već što izražavaju želju da pomognu Ukrajini u obustavljanju rata. Smatram da je to ispravna odluka“, rekao je Zelenski, navodi se na sajtu ukrajinskog predsednika.

Ukrajinski predsednik smatra da Minske sporazume ne treba poništavati, samo treba promeniti neke njihove tačke.

Po njegovim rečima, trenutno se u okviru minskog formata vode aktivni razgovori i uskoro može biti postignut zajednički dogovor.

„Sutra će biti održan sastanak trostrane kontakt grupe u režimu video-konferencije. Mislim da će se strane približiti odluci da se još jednom objavi o prekidu vatre i ozbiljno resetuje taj režim – ne samo na rečima, već da se i u pisanoj formi potvrdi“, dodao je Zelenski.

Podsetimo, takozvani „normandijski format“ pregovora postoji od juna 2014. godine. Tada su, tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju situacije na istoku Ukrajine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala