Stejt department: SAD podržavaju Minske sporazume

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države podržavaju Minske sporazume kao osnovu za rešavanje situacije na istoku Ukrajine, saopštili su u Stejt departmentu za Sputnjik.
„Nastavićemo da koristimo svaku priliku za učešće Sjedinjenih Američkih Država u diplomatskim naporima za (rešavanje) sukoba između Ukrajine i Rusije“, dodao je predstavnik Stejt departmenta, pozivajući Rusiju da odustane od svog navodno „beskompromisnog“ stava.

U Stejt departmentu takođe su izrazili podršku suverenitetu Ukrajine.

Ranije je ukrajinski lider Vladimir Zelenski u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ predložio reviziju Minskih sporazuma i proširenje sastava učesnika u pregovorima u „normandijskom formatu“, tako da uključuje i Sjedinjene Američke Države.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da se Minski sporazumi ne mogu menjati i nazvao izjavu ukrajinskog lidera „još jednim alarmantnim signalom“.

Situacija u Donbasu pogoršala se u februaru ove godine: izvršen je pokušaj ubistva komandanta bataljona Narodne milicije DNR, ukrajinske snage pucale su iz minobacača na selo Gorlovka i predgrađe Donjecka, a borbe su se pojačale. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema veliku ofanzivu, dovlačeći nove trupe na kontakt liniju. U martu je vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak nazvao ovaj scenario mogućim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala