Rusija: Amerika nastavlja sa švercom sirijske nafte

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmerička patrola kod nalazišta nafte u Siriji
Američka patrola kod nalazišta nafte u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Jednostrane sankcije, uvedene Siriji, nanose štetu običnim Sirijcima, ali ne ometaju SAD da se bave švercom nafte, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin, govoreći na debati SB UN o zaštiti civila tokom ratnih sukoba.
„Sankcije protiv Sirije se pojačavaju, čak bez obzira na pozive državnog sekretara UN da se olabave restrikcije zbog pandemije virusa korona. Kao rezultat, prema podacima UN, danas 90 odsto stanovnika Sirije živi ispod ivice siromaštva, a 70 odsto nema pristup hrani“, izjavio je zamenik ministra.

„Pri tom, restrikcije ne ometaju Amerikance koji su okupirali naftna polja i poljoprivredna gazdinstva sa druge strane Eufrata da povećavaju šverc i nelegalnu trgovinu naftom i pšenicom“, naglasio je on.

Podsetimo, SAD i njihove savezničke kurdske snage kontrolišu 90 odsto zaliha sirijske nafte i više od 50 odsto sirijskog gasa. Ta nalazišta se nalaze u istočnom delu zemlje u provincijama Dejr el Zor, Raka i Hasaka.

Amerika i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Iraku i Siriji, pri čemu u Siriji deluju bez dozvole vlasti zemlje koje takve akcije smatraju okupacijom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala