Rusija neće dozvoliti da Iran dobije nuklearno oružje

CC0 / Pixabay / Eksplozija hidrogenske bombe
Eksplozija hidrogenske bombe - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Rusija nikad neće dozvoliti da Iran dobije atomsku bombu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN u Beču Mihail Uljanov.
„To se odnosi na svaku državu koja ne poseduje nuklearno oružje. U svetu postoji pet legitimnih nuklearnih sila i četiri države koje poseduju atomsku bombu. Ni u kom slučaju ne treba da ih bude više. To je važan cilj naše politike“, izjavio je Uljanov u intervjuu „Špiglu“.

On smatra da je uspešan završetak pregovora u Beču o iranskom nuklearnom sporazumu moguć i bez ličnog kontakta Iranaca i Amerikanaca.

„Nakon obnavljanja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana i čim SAD ponovo postanu zemlja-učesnica, strane će automatski početi da međusobno razgovaraju direktno, pošto će se sastajati na redovnim sastancima država-potpisnica sporazuma“, rekao je Uljanov.

Diplomata je istakao da bi bilo poželjno da se pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu završe do 21. maja, jer 22. maja ističe preliminarni sporazum između Teherana i Međunarodne agencija za nuklearnu energiju (IAEA) koji obezbeđuje prihvatljiv nivo provere IAEA u Iranu.

„Osim toga, u junu će se u Iranu birati novi predsedmnik. U maju će biti određeni kandidati i počeće predizborna kampanja“, precizirao je on.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala